Diferentele de impozitare: angajat cu CIM, contract cu pfa, contract cu persoana fizica

Antreprenorii care isi extind activitatea si doresc sa colaboreze in afacerea lor cu persoane noi analizeaza care este cea mai putin costisitoare  forma de colaborare din punct de vedere fiscal.

Astfel, vom analiza pe rand toate modalitatile pentru o astfel de colaborare.

In relatia cu persoanele fizice trebuie acordata atentie relatiei contractuale – daca este de natura dependenta suntem in prezenta unui raport de munca care trebuie sa se materializeze printr-un contract individual de munca.

Nu exista restrictii pentru persoanele fizice in ce priveste incheierea de contracte de servicii insa trebuie avut grija ca acestea sa nu ascunda de fapt o relatie de munca.

Ca si o paranteza, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

1.       Angajare cu contract individual de munca .

Aceasta presupune in primul rand respectarea restrictiei cu privire la salariul minim pe economie si achitarea taxelor (vezi aici care este salariul minim ) precum si retinerea si achitarea urmatoarelor taxe:

Contributii angajator :

  • contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii: normale de muncă: 20,8%; deosebite 25,8%;speciale: 30,8%;
  • contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, diferenţiată în funcţie de clasa de risc, între 0,15 şi 0,85%,
  • contribuţia de asigurări de sănătate: 5,2%;
  • contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii: 0,85%;
  • contribuţia datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj: 0,5%;
  • contribuţia datorată la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale: 0,25%.

Total : minim : 27.27 %

Contributii sociale angajat :

·         contribuţia individuală de asigurări sociale: 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă;
·         contribuţia individuală de asigurări de sănătate: 5,5%;
·         contribuţia individuală datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj: 0,5%.
Impozit: 16%
 
Total : 16.5 % + impozit 16%
 

2.       Daca se lucreaza cu o PFA , toate declaratiile si contributiile revin in sarcina acesteia .

Beneficiarul inregistreaza si plateste factura primita de la PFA.

Trebuie sa se tina cont daca acea PFA are un contract individual de munca sau nu.

·         Daca are CIM la alta alta companie, persoana respectiva va trebui sa plateasca:
– contributie de asigurari de sanatate de 5,5% calculata la diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit raportata la cele 12 luni ale anului in functie de situatie.

Atentie : nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
– impozit pe venit de 16% – aplicat la venitul net, care se determina ca diferenta dintre incasari efectuate de PFA si platile efectuate in scopul realizarii veniturilor.

·         Daca nu are CIM, atunci PFA va plati contributia la sanatate 5,5%, CAS 31.3% (20,8% + 10,5% ) si impozit 16%.

3.       Daca se lucreaza pur si simplu cu o persoana fizica (neautorizata), pe baza de contract, atunci exista anumite obligatii care cad in sarcina beneficiarului serviciilor.

Persoanele fizice nu emit factura, plata se efectueaza pe baza de contract.

Daca persoana fizica nu are CIM, beneficiarul serviciilor va retine la sursa, din venitul brut contributiile  de asigurari sociale : 10,5%,  contributia  de sanatate:  5,5%, impozit pe venit de 10% sau 16%, dupa caz, conform optiunii exprimate in contractual incheiat.

Daca are CIM la alta companie, atunci beneficiarul serviciilor retine si  plateste doar contributia de asigurari de sanatate de 5,5%.

Articole similare

Comentariul tau aici