DGRFP Galati: declaratia 112 in 2023: anumite firme NU vor mai depune D112 pana pe 25 februarie 2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Declaratia 112 in 2023: Anumite firme NU vor mai depune formularul până pe 25 februarie 2023. Noul termen limită.

Prin OG 16/2022 a fost introdusă prevederea conform căreia firmele trebuie să aibă obligatoriu un angajat pentru a rămâne la sistemul de impozitare micro. Astfel, cei care încheie în 2023 un contract de muncă pentru a îndeplini această condiție vor depune D112 trimestrial, adică până pe 25 aprilie 2023.
Declarația 112 se depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare pentru care se plătesc veniturile, sau trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului. Firmele care optează pentru încheierea unui contract de muncă în 2023 sunt obligate să depună D112 trimestrial. Primul termen limită devine astfel data de 25 aprilie 2023.
Plătitorii de salarii și de venituri asimilate salariilor au obligația de a calcula și de a reține impozitul aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plății acestor venituri, precum și de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.

Prin excepție de la prevederile de mai sus, impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat și reținut la data efectuării plății acestor venituri, se plătește, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, de către următorii plătitori de venituri din salarii și venituri asimilate salariilor:
a) asociații, fundații sau alte entități fără scop patrimonial, persoane juridice;
b) persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro și au avut un numar mediu de până la 3 salariați exclusiv;
c) persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la 3 salariați exclusiv;
d) persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale, precum și persoanele fizice care exercită profesii liberale și asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanele fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.

Firmele pot opta pentru depunerea lunară a D112, însă acest lucru este posibil doar începand cu anul 2024 (declarația privind opțiunea se depune până la data de 31 ianuarie inclusiv).


Printre cele mai importante aspecte, amintim obligația ca societatea să aibă cel puțin un angajat, dar și să nu depășească plafonul de 500.000 euro (în scădere de la 1 milion euro). In caz contrar, acestea vor plăti impozit pe profit.
Legea nr. 370/2022 a modificat OG 16/2022, în sensul că plafonul de 500.000 de euro se va aplica începând cu veniturile anului 2023, nu pentru cele din 2022.
Până acum, firmele care erau încadrate ca microîntreprinderi plăteau impozit de 1% dacă aveau angajați și de 3% în cazul în care nu aveau salariați. Acum este în vigoare doar impozitul de 1%, pentru că societățile fără angajați nu mai pot fi încadrate ca microîntreprinderi.
Excepție – O persoană juridică română care este nou-înființată poate opta să plăteasca impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condițiile de încadrare sunt indeplinite la data înregistrării în registrul comerțului.
In cazul în care raportul de muncă este suspendat, potrivit legii, condiția referitoare la deținerea unui salariat se consideră îndeplinită dacă perioada de suspendare este mai mică de 30 de zile și situația este înregistrată pentru prima data în anul fiscal respectiv.

Articole similare

One Thought to “DGRFP Galati: declaratia 112 in 2023: anumite firme NU vor mai depune D112 pana pe 25 februarie 2023”

  1. Dorin

    “Excepție – O persoană juridică română care este nou-înființată poate opta să plăteasca impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condițiile de încadrare sunt indeplinite la data înregistrării în registrul comerțului.”
    NImic despre exceptia firmelor cu coduri HORECA?

Comentariul tau aici