Depunerea unei declaratii rectificative cu diminuare de obligatie fiscala

Procedura de îndreptare a erorilor cuprinse în declarațiile fiscale ca urmare a depunerii de către contribuabili a unei declarații rectificative cu diminuare de obligație fiscala, este prevazuta in Ordinul ANAF nr. 144/2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 137 din 29 februarie 2012.

Etapele procedurii sunt :

2.1. În situația depunerii de către contribuabili a unei declarații rectificative cu diminuare de obligație fiscală, dobânzile şi penalitățile de întârziere se datorează numai pentru suma rezultată după corectare sau modificare, începând cu ziua imediat următoare scadenței obligației fiscale şi până la data stingerii acesteia inclusiv.

2.2. În vederea stabilirii obligațiilor fiscale accesorii datorate până la data stingerii inclusiv, compartimentul cu atribuții de evidență pe plătitori procedează la reanalizarea, în sistem informatic, a stingerilor pentru obligația fiscală rectificată astfel cum a fost diminuată, cu plățile efectuate.

2.3. Diferențele de obligații fiscale accesorii stabilite în urma recalculării obligațiilor fiscale accesorii ca urmare a reanalizării stingerilor, se individualizează de către compartimentul cu atribuții de evidență pe plătitori în Decizia de impunere privind obligațiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptării erorilor în cazul depunerii de către contribuabili a unei declarații rectificative, decizie ce constituie titlu de creanță.

2.4. Decizia de impunere privind obligațiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptării erorilor cuprinse în declarațiile fiscale în cazul depunerii de către contribuabili a unei declarații rectificative, se întocmeşte de către compartimentul cu atribuții de evidență pe plătitori, în 2 exemplare şi este însotita de fişa pe plătitor inițială, fişa rezultată în urma reanalizării şi fişa pe plătitor corectată. Decizia se avizează de şeful compartimentului şi se aprobă de conducătorul unității fiscale.

2.5. Decizia prevăzută la pct. 2.4. se comunică de către organul fiscal competent contribuabilului, potrivit prevederilor art. 44 din Codul de procedură fiscală, iar un exemplar se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

2.6. În situația în care, după îndreptarea erorilor şi efectuarea operațiunii de corecție în evidența fiscală, rezultă sume achitate în plus aferente obligației fiscale rectificate, compartimentul cu atribuții de evidență pe plătitori poate constata compensarea, din oficiu sau la cerere, cu alte obligații fiscale neachitate, după cum urmează:

a) pentru obligațiile fiscale născute anterior datei la care a fost depusă declarația fiscală rectificativă, data stingerii prin compensare este data depunerii la organul fiscal a declarației fiscale rectificative, conform prevederilor art. 116 alin (5) lit.e) din Codul de procedură fiscală.

b) pentru obligațiile fiscale născute ulterior datei la care a fost depusă declarația fiscală rectificativă, data stingerii prin compensare este, pentru fiecare obligație fiscală, scadența acesteia, conform prevederilor art. 116 alin (4) din Codul de procedură fiscală.

Articole similare

Comentariul tau aici