Defectarea AMEF trebuie anuntata la ANAF?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Intrebare :

In cazul unui AMEF care s-a defectat in cursul unei luni, ce obligatii are utilizatorul? Stiu ca trebuie consemnata starea casei de catre utilizator in cartea de interventii, si sa emita in continuare facturi/chitante pana se remediaza. Iar distribuitorul autorizat notifica ANAF daca starea casei nu permite citirea prin mijloace proprii. Dar nu imi este clar daca: 1. utilizatorul trebuie sa declare cumva informatiile din perioada de inceput a lunii si pana la momentul defectarii casei catre ANAF? Si 2. daca acesta trebuie sa primeasca dovada ca distribuitorul a anuntat ANAF ca acea casa este defecta si nu ii permite nici lui citirea prin mijloace proprii. 

Raspuns ANAF, pe pagina de Facebook, 28.08.2019:

  1. Pentru perioada în care au fost emise bonuri fiscale utilizatorul are obligatia de a transmite A4200.
  2. În conformitate cu dispozițiile art. 66 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în momentul constatării defectãrii sau umplerii memoriei fiscale, precum si în alte cazuri care necesitã înlocuirea memoriei, utilizatorul este obligat sã notifice distribuitorul autorizat si/sau unitatea de service acreditatã, dupã caz.
    Modalitatea de notificare este cea prevãzutã de pãrtile contractante la momentul comercializãrii aparatului de marcat electronic fiscal sau ulterior, iar utilizatorul trebuie sã pãstreze dovada notificãrii defectiunii.
    La procesul verbal încheiat de cãtre unitatea acreditatã pentru service sau distribuitorul autorizat la înlocuirea memoriei defecte, trebuie anexat rãspunsul distribuitorului autorizat în care se aratã cã nu poate asigura citirea prin mijloace proprii a memoriei fiscale conform obligației instituite la art. 67. alin. (2) din HG nr. 479/2003, iar datele generate de cãtre aparatul de marcat electronic fiscal nu au putut fi extrase în format XML.
    Utilizatorii nu au în prezent obligația de a comunica cãtre organul fiscal informații referitoare la astfel de situații. În cazul în care natura defectiunii nu permite distribuitorului autorizat citirea prin mijloace proprii a memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice fiscale, acesta notificã organul fiscal competent.
    Potrivit dispozițiilor art. 68 și 70 din HG nr. 479/2003 memoria fiscalã se pãstreazã de cãtre utilizator, acest fapt fiind consemnat în procesul verbal.

Articole similare

Comentariul tau aici