Deducerea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare – proiect legislativ

 

In 24.07.2013 a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finante un nou Proiect de Ordin privind modificarea şi completarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil, aprobate prin Ordinul comun al Ministrului Finanţelor Publice nr. 2086/2010 şi al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 4504/2010 .

În domeniul cercetării-dezvoltării, contribuabilii aplică în prezent prevederile art. 19.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si Ordinului comun al Ministrului Finanţelor Publice nr. 2086/2010 şi al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 4504/2010 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil.

Conform notei de fundamentare, modalitatea de acordare cât şi procentul deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil a cheltuielilor eligibile pentru aceste activităţi prevăzute la art. 19.1 din Codul fiscal, s-au modificat şi completat prin Ordonanţa Guvernului nr. 8 publicată în Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013, astfel:

• Deducerea suplimentară la calculul profitului impozabil, în proporţie de 50%, a cheltuielilor eligibile pentru aceste activităţi;

• Stimulentele fiscale se acordă pentru activităţile de cercetare-dezvoltare care conduc la obţinerea de rezultate ale cercetării, valorificabile de către contribuabili, efectuate atât pe teritoriul naţional, cât şi în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele care aparţin Spaţiului Economic European.

• Activităţile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil trebuie să fie din categoriile activităţilor de cercetare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică, relevante pentru activitatea industrială sau comercială desfăşurată de către contribuabili.

• Stimulentele fiscale se acordă separat pentru activităţile de cercetare-dezvoltare din fiecare proiect desfăşurat.

Principalele prevederi ale proiectului de ordin:

• Modificările vizează corelarea prevederilor Codului fiscal cu Normele metodologice de aplicare în ceea ce priveşte procentul de deducere suplimentară pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil.

• Clarificarea acordării deducerii suplimentare şi în situaţia desfăşurării de activităţi de cercetare-dezvoltare pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi statelor care aparţin Spaţiului Economic European. Această facilitate fiscală nu mai este limitată strict pentru acele entităţi, parte a unui grup, care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare numai pe teritoriul României, ci este extinsă şi la nivelul celor desfăşurate în aceste state.

• Eliminarea limitării sferei de aplicare numai la entităţile care realizează şi folosesc rezultatele cercetării strict în folosul propriu. În acest sens contribuabilii pot valorifica rezultatele cercetării sub orice formă.

 

Articole similare

Comentariul tau aici