Deducerea cheltuielilor cu vouchere acordate clientilor si inregistrarea in contabilitate

Cadrul legal : Legea 571/2003 cu modificari ulterioare

Atunci cand o firma doreste sa acorde unele discount-uri in cadrul unor campanii de promovare a serviciilor sau alte tipuri de actiuni, spre exemplu in cazul firmelor de turism, pot fi acordate unele reduceri de pret sub forma de vouchere in anumite conditii stabilite de acestea.

Mai jos voi prezenta tratamentul fiscal si contabil legat de acordarea voucherelor catre clienti.

Astfel, in functie de modalitatea in care se utilizeaza aceste vouchere – din perspectiva tratamentului fiscal – se pot distinge doua categorii de cheltuieli :

  • Cheltuieli de reclama si publicitate
  • Cheltuieli de protocol

Cheltuielile de reclama publicitate

In conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal de la art. 21, alin. (2) lit. d) respectiv „cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, in baza unui contract scris, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor;”, reiese faptul ca cheltuielile de reclama si publicitate sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.

 Cheltuieli de protocol

In conformitate cu prevederile normelor de aplicare ale Codului fiscal Legea 571/2003, Titlul III, punctul 39, cheltuielile de protocol sunt cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii. Ele sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in limita a 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit, limita prevazuta la art.21, alin (3), lit.a) din Codul fiscal.

Atunci cand privim aceasta situatie din perspectiva tratamentului contabil, pentru a inregistra valoarea acestor vouchere consider ca putem utiliza contul 5328 – ” Alte valori „ , astfel reflectarea acestora in contabilitate este dupa cum urmeaza :

• Achizitia de vouchere

5328 “Alte valori”  = 401 “Furnizori”

• Acordarea de vouchere clientilor

623 “Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate””  =   5328 “Alte valori”

Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar

Click aici pentru profilul de Linkedin al autorului.

Articole similare

Comentariul tau aici