Declaratia unica in 2020- intrebari si raspunsuri de la ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Pe pagina de Facebook a ANAF se deruleaza in 27.02.2020 o sesiune de intrebari si raspunsuri privind declaratia unica in 2020. Iata cele mai relevante spete:

Intrebare: Am obtinut CIF de la ANAF pentru profesie liberala. Acum trebuie sa depun declaratia unica pentru venitul care il voi estima in anul 2020? Si care este termenul?

Raspuns ANAF: Buna dimineata! Dvs aveti obligația de a depune la organul fiscal competent declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 DE ZILE de la data producerii evenimentului.

…………………..

Intrebare: Bonificatia pentru plata impozitului aferent veniturilor estimate pentru 2020 cat este ca procent? Trebuie mentionata in campul.corespunzator din DU?

Raspuns ANAF:  In legea anuală a bugetului de stat din acest an nu a fost stabilit un nivel al bonificatiei. Dvs nu veti completa campul respectiv in declaratia unica.

…………………..

Intrebare: Pt veniturile din chirii in Ron, daca au fost declarate in Du2019 si platite impozitele in 2019 se mai completeaza ceva in DU 2020 pe partea de 2019? Venituri din activ independente, in sistem real, venit net sub plafon – suma platita pt CASS este de 1338( adica jumatate, aferent 6 luni)? In 2019 sunt cazuri diferite. 1. Venituri din cedare( exprimate in lei- contract inregistrat la Anaf) 2. Alta activ venituri indep sistem real. Contribuabili diferiti

Raspuns ANAF : Pentru intrebarea 1 – Persoana in cauza nu mai completeaza cap I din Declaratia unica si nici cap II in cazul in care nu mai realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor in anul 2020.
Pentru intrebarea 2 – Sa intelegem ca persoana a optat pentru plata CASS pentru anul 2020, caz in care este corect.

…………………..

Intrebare: Am constatat ca in DU de anul acesta nu mai exista rubrica pentru completarea impozitului pe venitul anticipat pe 2019, care ar trebui scazut din impozitul pe venitul realizat in 2019. Adica noi declaram un impozit si, logic, platim un altul, dupa ce ne scadem singuri impozitul anticipat si (deja) achitat?

Raspuns ANAF: Dvs trebuie sa completati datele din cap I in mod corespunzator. Declaratia din acest an nu mai cuprinde platile efectuate (astfel cum era anterior). De ex pentru venituri realizate din activitati independente impuse in sistem real veti completa la cap. I randurile: venit brut, cheltuieli deductibile, venitul net anual si impozitul anual datorat/Impozit pe venit datorat.

…………………

Intrebare: PFA ce realizează venituri din activitati independente impuse in sistem real.
Care este termenul de plata pentru contribuțiile sociale si impozitul pe venitul estimat pe anul in curs (2020)?

Raspuns ANAF: Termenul de plata este 15 martie 2021.

………………

Intrebare: M-am suspendat la data de 01.10.2019 pentru concediu crestere copil si am depus declaratia rectificativa in data de 07.10.2019. In acest caz, mai trebuie sa depun declaratia unica in anul 2020? 

Raspuns ANAF:  Nu completati cap II. Referitor la situatia dvs, speram ca v-ati suspendat activitatea. Nu ati precizat ce activitate ati desfasurat insa daca este activitate comerciala trebuia sa va suspendati si la ONRC iar pentru profesie liberala la organul fiscal.

Articole similare

One Thought to “Declaratia unica in 2020- intrebari si raspunsuri de la ANAF”

  1. TANASE ANDREEA

    Buna ziua! Conform Codului Fiscal: “In cazul bunurilor lipsa in gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA-ului, indifferent daca pentru acestea este sau nu obligatory ajustarea taxei.” Intrebarea mea este daca in cazul imputatiilor -lipsa in gestiune, valoarea din procesul-verbal, contine sau nu TVA? In cazul prejudiciilor se merge pe acelasi principiu?
    Va multumesc.

Comentariul tau aici