Tema sesiunii de Facebook organizata de ANAF azi, 04.05.2016, este “Depunerea declaraţiei privind veniturile realizate din România în anul 2015”.
Intrebare : Daca am obtinut venituri in cursul anului 2015 de la o casa de pariuri care nu este inregistrata/licentiata in Romania si nu are cod fiscal. Cum pot completa declaratia 200 daca respectiva casa de pariuri nu are cod fiscal?
Raspuns ANAF: Potrivit legislaţiei organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc pe teritoriul României se realizează de persoanele care deţin licenţa de organizare şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc, emise de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc pentru fiecare activitate în parte. În acest caz, declararea veniturilor se va face în formularul 200 – “Declaraţie privind veniturile realizate din România”, pentru fiecare organozator în parte, corespunzător perioadelor de realizare a câştigurilor respective.
În limita informaţiilor transmise de dvs., în cazul în care veniturile sunt obţinute de la societăţi (organizatori de jocuri de noroc/case de pariuri) care nu sunt înregistrate fiscal în România, aceste venituri se declară în formularul 201- “Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate”, al cărui termen de depunere este data de 25 mai 2016, formularul completându-se pentru fiecare ţară sursă de venit şi corespunzător perioadelor de realizare a câştigurilor respective.
……………………………………………..
Intrebare:O persoana fizica care este si PFA (profesii liberale) a incheiat in 2015 un contract de inchiriere cu o alta persoana fizica si s-a inregistrat ca platitor de impozit din chirii in octombrie 2015. In contractul de inchiriere chiria e stabilita in lei cu mentiunea ca aceasta se va modifica corespunzator daca cursul valutar difera cu mai mult de x%.
1. Cum afla respectiva PFA daca trebuie sa includa in declaratia 200 pe anul 2015 si venitul din chirii , respectiv care este elementul continut in vectorul fiscal sau in declaratia de inregistrare care separa cele doua situatii ? (Sau cum credeti ca a considerat organul fiscal ca este perceputa chiria, in lei sau valuta ?)
2. Situatia in care nu se includ veniturile din chirii in D200 este determinata de indeplinirea a doua conditii : venitul sa fie exprimat in lei si impozitarea sa fie in sistem forfetar -neindeplinirea uneia dintre ele ducand la includerea acestor venituri in D 200 pe 2015 ?
Raspuns ANAF: În limita informaţiilor furnizate de dumneavoastră, considerăm că în situaţia în care “în contractul de închiriere chiria e stabilită în lei”, acesta nu se va declara în formularul 200. În situaţia în care părţile constată că se îndeplineşte condiţia potrivit căreia “cursul valutar difera cu mai mult de x%” acestea trebuiau să modifice chiria printr-un act adiţional la contractul intiţial pe care să-l înregisreze la organul fiscal, care va dispune în funcţie de cele prevăzute în acest act.
Referitor la punctul 2, Codul fiscal prevede că, nu se depune formularul 200 pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor a căror impunere este finală, respectiv pentru contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei și nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, iar la sfârșitul anului anterior nu îndeplinesc condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente.