Declaratia privind veniturile realizate din Romania formularul 200 – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In data de 19.04.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Declaratia privind veniturile realizate din Romania (formularul 200)”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF.

a.) Intrebare contribuabil: “Se mai poate depune aceasta declaratie la ghiseu sau doar online cu semnatura digitala?”

a.) Raspuns ANAF: “Declaraţia 200 se depune:

  • in format hartie, direct la registratura organului fiscal competent sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire;
  • sau prin intermediul Spatiului privat virtual fara a fi nevoie de semnatura digitala. Pentru accesarea informatiilor privind inregistrarea in SPV puteti accesa urmatorul link: https://static.anaf.ro/…/Info…/Tutorial_SPV_19092016.pdf “

b.) Intrebare contribuabil: “Platile din cursul anului 2016 pentru CAS si CASS cum le consideram, deductibile sau nedeductibile? Am inteles ca nu se mai trec in D200, dar nu stiu daca le consideram deductibile sau nu”.

b.) Raspuns ANAF: “În formularul 200 la rd.2. Cheltuieli deductibile, exclusiv contribuții sociale obligatorii se completează cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii, care îndeplinesc condiţiile generale pentru a putea fi deduse, în funcţie de natura acestora, potrivit Codului fiscal.  Nu se cuprind cheltuielile reprezentând contribuții sociale obligatorii plătite în cursul anului, întrucât deductibilitatea acestora se acodă de către organul fiscal competent care are obligația recalculării venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinată în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilită potrivit Declarației privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contribuțiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii din Codul fiscal. Deci contribuţiile sociale sunt deductibile, dar acordarea deductibilităţii se face de către organul fiscal”.

c.) Intrebare contribuabil: “Cand apare registrul de evidenta fiscala, cel mult pomenit? Cel dupa care ar trebui sa completam declaratia 200?”

c.) Raspuns ANAF: “Registrul de evidenta fiscala urmeaza sa fie aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice. Pana atunci pentru completarea D200 se vor folosi datele din registrul de incasari si plati”.

d.) Intrebare contribuabil: “Pentru contractele de inchiriere in valuta se depune declaratia 200? La ce curs calculez chiria incasata? Folosesc cursul de la data incasarii? Dar contractele de inchiriere in lei?”

d.) Raspuns ANAF: “Potrivit pct.20.(5) din HG nr.1/2016 dat în aplicarea art.84 din Codul fiscal, în situaţia în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor din perioada de impunere.

Nu au obligaţia depunerii formularului 200 contribuabili persoane fizice care, în anul de raportare, au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părţi este stabilită în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real şi la sfârşitul anului anterior nu îndeplinesc condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente, pentru care plăţile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat şi impozitul este final. Însă aceste persoane fizice au obligaţia depunerii formularului 200 în situaţia în care declaraţia de venit estimat a fost depusă în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, conform legii”.

e.) Intrebare contribuabil: “Care este termenul de depunere al declaratiei 200 pentru anul 2016?”

e.) Raspuns ANAF: “Declaratia 200 aferenta anului 2016 se poate depune pana la data 25 mai 2017, inclusiv”.

Mai multe intrebari si raspunsuri pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa: ANAF

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare