Contribuabilii persoane fizice rezidente romane care obtin venituri din strainatate trebuie sa declare aceste venituri pana in data de 25 mai utilizand Formularul 201 ,, Declaratie privind veniturile realizate din strainatate’’.
Veniturile din strainatate care trebuie declarate sunt acele venituri obtinute din:
- profesii libere:
- activitati comerciale;
- valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala;
- cedarea folosintei bunurilor;
- activitati agricole;
- dividende;
- dobanzi;
- premii;
- jocuri de noroc;
- transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
- castiguri din transferul titlurilor de valoare;
- castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, investitii, pensii, precum si alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Legea nr. 571/2003, cu modificarile i completarile ulterioare.
Si persoanele care au venituri de natura salariala in strainatate si care sunt platite pentru activitatea desfasurata, de catre un angajator rezident in Romania sau de un sediu permanent in Romania, trebuie la randul lor sa declare veniturile in Romania.
Pentru evitarea impozitarii atat in strainatate cat si in Romania, unele tari au incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, astfel contribuabilul care a fost supus impozitarii atat in Romania cat si in strainatate va trebuie sa depuna urmatoarea documentatie:
- certificatul de atestare a impozitului platit in strainatate, eliberat de autoritatea competenta a statului strain, sau orice alt document justificativ privind venitul realizat si impozitul platit in celalalt stat, eliberat de autoritatea competenta din tara in care s-a obtinut venitul;
- fisa fiscala sau documentul intocmit de angajatorul rezident in Romania sau de catre un sediu permanent in Romania care efectueaza plati de natura salariala;
- contractul de detasare;
- orice alte documente ce pot sta la baza determinarii sumei impozitului platit in strainatate pentru veniturile platite de angajatorul rezident in Romania sau de catre un sediu permanent in Romania.
Potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile din activitati dependente care sunt obtinute in strainatate printr-un contract incheiat cu un angajator nerezident , nu sunt supuse impozitarii in Romania, astfel nu se declara si nu fac obiectul creditului fiscal extern.