Cursul valutar in tranzactii– pe care il folosim ?

Atunci cand o entitate lucreaza cu valuta apare automat problema cursului valutar care se va folosi pentru a converti in lei suma tranzactiei.

Ce prevede codul fiscal legat de tranzactiile in valuta ?

In ceea ce priveste determinarea TVA la tranzactiile in valuta, art 290 prevede la alin b) ca daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este :

  • ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau
  • ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar,
  • in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cursul de la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare.

In situatia in care se utilizeaza cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, conversia intre monede, altele decat moneda euro, se realizeaza prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede.

In practica insa, destul de putin se utilizeaza cursul publicat de Banca Centrala Europeana. Cel mai des se apeleaza la cursul BNR.

Codul fiscal mai prevede ca in contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de BNR sau cursul de schimb publicat de BCE.

Daca esti utilizator Smart Bill poti sa setezi inca din configurare cursul pe care il vei utiliza pentru conversie:

  • cursul BNR comunicat azi;
  • cursul BNR comunicat ieri;
  • un curs cu un procent dorit de adaos – ex. BNR+ 2%.

Bifand optiunea “curs valutar preluat de pe Internet”, se va actualiza automat cursul valutar astfel ca nu va mai trebui sa verifici cursul si sa il introduci manual in aplicatie.

Tot un ajutor pentru cei care au preturi in valuta dar care factureaza in lei este posibilitatea de conversie automata a sumelor din valuta in lei. Tot ce trebuie sa faci este sa bifezi din preferinte generale optiunea “am preturi cu moneda de referinta in valuta”.

Apoi, atunci cand se emite o factura, se poate alege moneda de facturare:

In cazul in care alegem o valuta, de exemplu EUR, in fereastra de introducere a datelor va mai aparea un camp in care va fi afisat cursul de schimb , conform optiunii alese in etapa de configurare.

Iata si alte cateva informatii bine de stiut:

  • atunci cand derulezi trazactii in valuta sau exprimate in valuta este bine sa stabilesti inca de la inceput prin contractul intre parti care va fi cursul de decontare;
  • BNR publica zilnic cursul de schimb la ora 13.00;
  • codul fiscal intelege prin ultimul curs de schimb comunicat de BNR cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara și care este valabil pentru operatiunile care se vor desfașura in ziua urmatoare.
  • La finalul fiecarei luni elementele in valuta dar si cele exprimate in lei a caror decontare se face in valuta se reevalueaza la cursul comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza.
  • Pentru incadrarea in plafoanele fiscale se utilizeaza diferite cursuri de schimb- de exemplu, pentru a stabili plafonul pentru care ai obligatia de a te inregistra ca platitor de TVA se utilizeaza cursul de schimb de la data aderarii.

In concluzie, este important cursul pe care il utilizezi – atat la facturare cat si la decontare, precum si pentru a reflecta si calcula corect din punct de vedere fiscal TVA-ul si plafoanele fiscale. De aceea este bine sa te poti baza pe programul tau ca preia corect cursurile si asigura inregistrarea corecta. Mai mult decat atat, daca totul se realizeaza automat, tranzactiile in valuta nu ar trebui sa mai constituie o problema.

Articole similare