Potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, contribuabilii pot proceda la corectarea declaratiilor fiscale. Acele declaratii care contin date eronate si au fost depuse la oranul fiscal competent pot fi corectate de catre contribuabili prin depunerea unei declaratii rectificative ulterioare. Organul fiscal competent este acela in raza caruia contribuabilul este inreistrat ca platitor de taxes si impozite. Erorile care se permit a fi corectate printr-o declarative rectificativa sunt cele cu privire la bunurile si veniturile supuse impozitarii, cuantumul materiei impozabile cat si a altor elemente ale bazei impozabile.
Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular ca si cel care se doreste a fi corectat, moment in care se va inscrie „X” in casuta special prevazuta in acest scop si se va completata pri n inscrierea tuturor datelor aferente formularului, chiar si cele care nu se doresc a fi corectate. Exceptie de la regula o fac formularele in care sunt inscrise taxele si impozitele care se stabilesc de platitori prin autoimpunere sau retinere la sursa, pentru care se completeaza un formular distinct , si anume 710, cat si deconturile de TVA care se rectifica prin inregistrarea sumelor rezultate din corectare la randurile de regularizari din decontul lunii in care au fost operate corectiile.
Potrivit mfinante.ro cele mai importante declaratii rectificative ce trebuie avute in vedere de catre contribuabili sunt:
Formularul 710 „Declaratie rectificativa”
Formularul se utilizeaza pentru corectarea impozitelor, taxelor si contributiilor stabilite de catre platitori prin autoimpunere sau cu regim de retinere la sursa, declarate prin formularele 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, 102 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul asigurarilor sociale si fondurilor speciale” si 103 „Declaratie privind accizele”.
Formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”
Formularul este aprobat prin HG 1397/2010 privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” si se corecteaza de catre contribuabili din proprie initiativa prin bifarea cu „X” in caseta „Declaratie rectificativa” aflata pe prima pagina a formularului.
Atentie! Declaratia rectificativa a formularului 112 se intocmeste si se depune numai pentru rectificarile care vizeaza perioadele de raportare ulterioare datei de 1 ianuarie 2011. Pentru perioadele de raportare anterioare datei de 1 ianuarie 2011 se utilizeaza declaratia rectificativa formular 710.
Formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”
Formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit” cod 14.1301.04, aprobat prin Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu modificarile si completarile ulterioare, se corecteaza de catre contribuabilii in cauza din proprie initiativa, ori de cate ori se constata erori in datele inscrise in declaratia initiala. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular ca si declaratia initiala, inscriind „X” in spatiul special prevazut in acest scop.
Formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”
In cazul taxei pe valoarea adaugata (TVA), sumele rezultate din corectarea erorilor de inregistrare in evidentele de taxa pe valoarea adaugata se inregistreaza la randurile de regularizari din decontul lunii in care au fost operate corectiile.
Formularul 301 „Decont special de TVA”
Potrivit prevederilor Ordinul presedintelui ANAF 75/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, formularul 301 „Decont special de TVA” depus initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.
Rectificarea decontului special de TVA nu este posibila pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.
Formularul 394
Referitor la Declaratia informativa privind livrarile/ prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”- formular 394, in cazul in care, dupa depunerea acesteia, contribuabilii constata existenta unor omisiuni in datele declarate initial sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, se va depune o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
Corectarea declaratiilor de impunere a veniturilor persoanelor fizice, formularele 200, 201, 204, 205, 221 si 224
Corectarea formularelor: 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania”, 201 „Declaratie privind veniturile realizate din strainatate”, 204 „Declaratie anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale”, 221 „Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit” si 224 „Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania” se face ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia anterioara prin bifarea cu „X” a casutei special prevazuta in formular in acest scop si completarea tuturor datelor din declaratia initiala, inclusiv a celor declarate corect.