Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Unul dintre indicatorii primari ai valorii unei afaceri este masurarea ratei cu care aceasta creste. Un investitor va fi dispus sa plateasca mai mult pentru a participa intr-o firma care are perspective serioase si sustenabile de crestere.
Daca vorbim de cresterea activitatii unei firme, aceasta poate fi privita din mai multe puncte de vedere – unele financiare iar altele nefinanciare.
Din punct de vedere contabil, exista cativa indicatori care pot masura cresterea activitatii, astfel:
1.Cresterea cifrei de afaceri comparativ cu anul precedent
Acesta este cel mai frecvent utilizat indicator fiindca direct veniturile din vanzari- principalul indicator al cresterii activitatii si este usor de calculat de indata ce ai o balanta inchisa.
Cresterea cifrei de afaceri este bine sa se realizeze si in contextul cresterii profitului de care mentionam la punctul 3 (cei doi indicatori ai fi ideal sa creasca impreuna).
Cresterea vanzarilor nu trebuie analizata static, la final de an, ci zi de zi, pentru a vedea care sunt produsele care se vand si care nu, pentru a putea adapta in timp real portofoliul de produse la nevoile pietei. Daca utilizezi aplicatia de gestiune de la SmartBill, ai acces in timp real la informatii privind evolutia cifrei de afaceri, pe perioada dorita:

Poti sa alegi si prezentarea de grafice:

In SmartBill Gestiune poti sa iti setezi informatiile de raportare care sa apara in fereastra care se dechide la accesarea aplicatiei, inclusiv un top al clientilor.

Este bine sa existe o crestere constanta a vanzarilor, mai degraba decat perioade de crestere abrupta urmate de scaderi accentuate, fiindca acesta este un semn de stabilitate pentru potentiali investitori.
2. Cresterea numarului de salariati
Cresterea numarului de salariati poate indica atat un volum curent de lucru mai ridicat, care necesita mai mult personal angajat, cat si o intentie de crestere a activitatii pe viitor (personalul este angajat acum pentru a putea fi suficient pregatit pentru a sustine activitate mai sustinuta in viitor).
Trebuie tinut cont de faptul ca, obiectivul de crestere a numarului de salariati conduce si la o crestere a cheltuielor cu personalul si cu taxele aferente. Astfel, este posibil ca pana la corelarea cresterii numarului de salariati si a cresterii activitatii sa exista perioade cu profit mai scazut.
3.Cresterea profitului
O crestere a profitului de la un an la altul nu inseamna neaparat o crestere a activitatii, ci poate fi rezultatul unei reduceri a costurilor, a unei cresteri a eficientei care permite alocarea mai eficienta a chetuielilor.
Insa in linii mari, cresterea sustinuta a profitului de la o perioada la alta poate fi considerata un indicator bun al unei cresteri de ansamblu a afacerii.
O companie poate avea cresteri excelente ale vanzarilor si totusi sa se afle in dificultate daca nu reuseste sa aiba si un profit corespunzator si un bon control al chetuielilor.
In SmartBill Gestiune ai rapoarte complete asupra achizitiei si vanzarilor, disponibile in timp real care te ajuta sa iei deciziile potrivite afacerii tale:

4.Cresterea marjei comerciale
Marja comerciala, in valori procentuale se determina astfel: (cifra de afaceri – costul bunurilor vandute) * 100 /cifra de afaceri
Cresterea marjei comerciale este un indicator bun de crestere a eficientei aratand ca venitul din vanzari este suficient de ridicat pentru a acoperi cheltuielile efectuate (directe si indirecte). Marja difera in functie de contextual in care opereaza entitatea – perioade de reduceri de pret, politica de achizitii, piata de desfacere, brandul firmei, portofoliul de clienti.
Daca vrem sa sintetizam informatiile din acest articol, putem desprinde urmatoarele concluzii:
- analiza trebuie efectuata cu suficienta regularitate pentru a permite luarea de decizii tactice, nu doar strategice. Pentru ca sa poti analiza, si sa nu iti aloci prea mult timp pregatind date, poti alege aplicatii care iti furnizeaza directa toata aceasta infomatie.
- este important sa analizezi tendinta, mai degraba decat situatia la un moment dat, fiindca astfel poti identifica comportamentul firmei in timp si capacitatea de a genera rezultate pe termen lung.