Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Cum iti dai demisia si care sunt pasii necesari a fi urmati? Mai intai de toate, sa aflam ce este demisia.
Conform art. 81, alin. 1 din Codul Muncii, demisa este definita ca fiind actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Ce trebuie sa faci?
- In primul rand, trebuie sa redactezi o cerere de demisie (vezi modelul de la sfarsitul articolului)
- Cererea trebuie inmanata angajatorului;
- Tot ce mai ramane de facut este sa respecti termenul de preaviz. Asta in cazul in care s-a convenit asupra unui termen la incheierea contractului individual de munca.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Am putea formula 2 tipuri de demisii si anume:
- Demisia cu preaviz – in acest caz, chiar daca angajatul si-a dat demisia, este obligat sa isi continue activitatea in cadrul societatii pana la finalizarea termenului de preaviz. Preavizul incepe din a doua zi lucratoare de la data depunerii demisiei.
- Demisia fara preaviz poate fi facuta in urmataorele cazuri:
- Angajatorul a renuntat la aceasta periaoda;
- Angajatorul nu isi indeplineste obligatiile din contract.
Pot sa imi dau demisia in perioada de proba?
Contractul individual de munca poate inceta in timpul perioadei de proba doar printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, nefiind necesara motivarea acesteia.
Pot sa intru in concediu medical in perioada preavizului?
Da. Concediul medical in perioada preavizului suspenda preavizul, iar acesta se va relua la incetarea concediului medical.
Pot efectua concediu de odihna in perioada preavizului?
Se poate doar in cazul in care angajatorul aproba ca pe durata preavizului salariatul sa efectueze concediu de odihna.
Model cerere de demisie
Subsemnatul(a) ___________________________________________, salariat al _______________________, in funtia de ____________________, va rog sa luati act de demisia mea, urmand sa incetez activitatea la data de _____________.
Perioade de timp dintre perezenta notificare si data incetarii activitatii reprezinta preavizul de _____ zile calendaristice prevazut in contractul individual de munca. In cazul in care doriti sa renuntati partial sau total la preaviz va rog sa-mi comunicati
Data Semnatura