Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Bugetul este un instrument utilizat pentru a aproxima care vor fi rezultatele viitoare ale companiei si totodata pentru a estima cash-flow-ul.
Acesta ofera informatii conducerii cu privire la suma pe care o poate cheltui si valoarea incasarilor pe care se poate baza.
Pentru a asigura un echilibru intre venituri si cheltuieli, iata mai jos cateva sfaturi :
· Managementul ar trebui sa autorizeze doar acele cheltuieli pentru care exista in contrapartida si incasari viitoare;
· Daca pe parcusul anului incep sa apara deviatii intre asteptarile conform bugetului si situatia reala managementul poate lua masuri pentru ajustarea cheluielilor conform rezultatelor reale;
Si acum, cum se creaza un model de buget ?
· In primul rand, bugetul se creaza astfel incat sa reproduca liniile din contul de profit sau pierdere.Aceasta abordare prezinta avantajul ca se pot face usor verificari actual vs buget.
· Estimarea venitului – o abordare pragmatica pleaca de la rezultatele anului precedent , la care se aplica
– constrangerile anului curent,oricare ar fi ele (cash limitat, posibilitati de livrare limitate, etc) si
-estimarile angajatilor din vanzari;
Astfel rezulta venitul estimate pe anul curent.
· Estimarea salariilor
Conform cu nivelul prognozat al vanzarilor se poate estima numarul de angajati necesari pentru a sustine acest volum crescut de vanzari. Apoi, in functie de importanta si experienta necesara fiecarei pozitii se poate estima costul total al fortei de munca si al taxelor aferente.
· Cheltuielile administrative – se pleaca de la cheltuielile anului precedent la care se aplica eventuale modificari ale chiriei lunare , sau alte modificari estimate. Trebuie tinut cont de faptul ca un numar mai mare de angajati determina o crestere a cheltuielilor cu utilitatile si eventual cu chiria, daca spatial devine insuficient.
· Cheltuielile de productie – aici trebuie analizat : daca va creste cheltuiala cu materiile prime : de exemplu, daca in ultimii ani a existat o crestere cu 0.5% a pretului materiilor prime, se poate estima ca aceasta situatie se va aplica si pentru anul urmator, daca va crestere cheltuiala cu transportul, un cost deloc de neglijat in structura costului de productie, etc.
La sfarsitul acestor operatii rezulta o structura bruta a bugetului la care se poate incepe sa e lucreze in detaliu pe tipuri de cheltuieli si de venituri.
In companiile mari fiecare department este responsabil pentru o anumita estimare:
– Deparatmentul de marketing pentru cheltuieli de reclama si protocol;
– Departamentul de resurse umane pentru costul fortei de munca;
– Departamentul administrativ pentru cheltuielile administrative.
S-ar putea sa te intereseze si :