Cum poti sa iti reduci stocurile?

Reducerea stocurilor, ca actiune, nu inseamna ca intentionezi sa vinzi mai putin si astfel sa ai o contractie a activitatii. Reducerea stocurilor este o tendinta in randul fabricilor sau magazinelor (in special online) datorita costurilor mari aferente pastrarii acestora cum ar fi:

  • de depozitare;
  • de decuritate/paza;
  • de intretinere a spatiului;
  • costuri asociate riscului de deteriorare, furt, etc.

Iata cateva modalitati de a mentine stocurile la un nivel cat mai scazut:

1.Apeleaza la drop shipping
Aceasta inseamna ca tu in calitate de comerciant,nu detii stocuri, iar in momentul in care primesti o comanda de la un client plasezi mai departe comanda catre furnizorul acelui produs. Acesta va livra direct marfa catre clientul tau, pe baza informatiilor primite de la tine. Astfel, tu actionezi doar ca un intermediar intre cerere si oferta.

Inainte de toate, ca sa poti sa analizezi stocurilor trebuie sa detii un program de gestiune a stocurilor care sa iti permita efectuarea de analize si obtinerea de rapoarte atunci cand ai nevoie.

Daca utilizezi Smart Bill gestiune poti sa verifici situatia stocurilor din modulul dedicat de rapoarte:

Aici poti sa vezi in timp real, de oriunde ai acces la internet:

  • ce miscari ai pe stocuri
  • ce stoc detii pe fiecare produs in parte.

Acestea sunt doua informatii de baza care, alaturi de situatia din contabilitate a cheltuielilor cu stocarea, te ajuta sa vezi daca nu ar fi oportuna o incercare de diminuare a stocurilor.

2.Stocuri JIT (Just in time)

JIT este o strategie care urmareste sa reduca stocurile la minim precum si costurile asociate acestora si care porneste de la principiul ca acele cheltuieli cu stocurile in depozit sunt o risipa de resurse. Pe scurt metoda presupune ca firma care o aplica sa se concentreze pe a avea produsele adecvate, la momentul la care sunt necesare, in locul potrivit si exact in cantitatea solicitata. Deci nimic mai mult decat este nevoie in acel moment pentru a satisfice nevoile clientilor sau ale productiei.

Cum este posibil acest lucru? Iata cateva modalitati:

  • prin reducerea ciclului de productie: cu cat acesta este mai scurt cu atat se reduce stocul de produse in curs de executie si de produse finite; acest lucru se poate face printr-o optimizare a proceselor de productie (ex. reducerea distantelor dintre zonele de asamblare);
  • livrarile produselor sa fie facute imediat (nu se asteapta obtinerea unui stoc si abia apoi sa fie efectuata livrarea sa);
  • optimizarea proceselor privind receptia produselor: aceasta trebuie sa fie facuta cat mai rapid.

Pentru o receptie rapida poti utiliza coduri de produse , care te vor ajuta la o mai buna organizare a gestiunii produselor si o identificare mai rapida.

In Smart Bill poti sa optezi pentru varianta de lucru dorita (cu sau fara coduri de produs) in etapa de configurare a aplicatiei.

  • Colaborarea cu parteneri (furnizori/clienti) situati cat mai aproape astfel reducandu-se timpul de aprovizionare/livrare.

3.Minimizarea numarului de variante ale produsului – aceasta presupune sa incerci o minimizare a numarului de componente diferite, a variatiilor posibile ale aceluiasi produs, care ar determina acumularea de cantitati mari de componente diferite (de ex. de culori si texturi diferite, dar cu aceeasi functionalitate) in gestiune.
Poti verifici care este nomeclatorul de stocuri pe care il utilizezi si sa extragi o balanta a stocurilor. Aici poti sa vezi daca ai stocuri cu sold mic, care nu au nici rulaje prea mari si pe care poate nu merita sa le mai mentii in gestiune.

4.Lucreaza cu stocuri la dispozitia clientului – adica apeleaza la o modalitate de lucru prin care furnizorii sa puna la dispozitia ta un anumit stoc, din care tu poti sa retragi oricand, pe masura necesitatilor. Tu vei intra in posesia lor, doar in momentul in care le retragi din depozit, pana atunci ele ramanand proprietatea furnizorilor.
5.Redu baza de date cu furnizori, la cativa furnizori de incredere, care livreaza bine si la timp. Cut cat apelezi la mai multi furnizori cu atat vor creste problemele care pot sa apara: intarzieri in livrare, comenzi gresite, livrari neconforme cu comenzile, dificultati de comunicare a facturilor, intarzieri in rezolvarea facturilor cu erori, etc.

Ca sa faci o analiza a furnizorilor poti sa analizezi nomenclatorul cu furnizori, sa verifici sediile acestora si astfel sa stabilesti distanta pana la sediul tau.

Apoi poti sa verifici rulajele (achizitiile) efectuate in ultimul an pe fiecare furnizor in parte si sa te gandesti daca poti sa ii elimini pe cei cu cele mai mici rulaje.

De asemenea, poti sa mai verifici pe fiecare furnizor, numarul de retururi, numarul de facturi stornate sau anulate. Cu cat mai multe situatii de corectie, cu atat inseamna ca exista o problema de comunicare cu respectivul furnizor si astfel ar fi recomandat sa revizuiesti relatia cu acesta.

6.Optiunea de setare a lucrului cu stoc minim

Aceasta optiune este limitata insa de aplicatia cu care lucrezi. Altfel spus, daca detii o aplicatie prin care poti sa iti stabilesti produsele pe care vrei un stoc minim si atunci cand ajungi sub acest plafon sa poti sa iei masuri, atunci poti implementa un astfel de mod de lucru, daca nu, atunci va trebui sa depui destul de multa munca ca sa urmaresti in timp real scaderile sub un anumit nivel.

Smart Bill dispune de aceasta facilitate si te notifica atunci cand pentru produsele dorite au ajuns sub acest prag, mitigand astfel riscul de a a ajunge sa nu mai ai stoc deloc si astfel sa nu poti livra clientilor tai.

Tot ce trebuie sa faci este sa generezi raportul aferent si sa comanzi produsele care sunt sub nivelul dorit.

In practica, in functie de situatia firmei tale,  poti utiliza o metoda sau alta, sau chiar o combinatie de mai multe metode.

Articole similare