In data de 30 august 2016 este scadenta depunerea declaratiei 394 in noul format, modificat prin O 2264/2016 si O 3769/2015. Pentru a veni in sprijinul activitatii tale, CIEL Romania ti-a pregatit 6 pasi simpli pentru completarea corecta a Declaratiei 394 in cea mai performanta aplicatie software financiar – contabila: CIEL Conta V7.
Iata mai jos tot ce trebuie sa stii astfel incat sa poti genera declaratia in cel mai usor mod .
Noul OMFP 3769/2015 a intrat in vigoare de la 1 iulie 2016, ceea ce inseamna ca in perioada 1 iulie – 30 septembrie 2016 trebuie sa declari doar cartusele A, B si C. Aceste cartuse cuprind informatii referitoare la tranzactiile cu persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Pasul 1. Cum actualizezi partenerii cu TVA la incasare
Inainte de a intocmi Declaratia 394 trebuie sa accesezi functionalitatea de actualizare a partenerilor care sunt cu TVA la incasare. Pentru a putea realiza acest lucru trebuie sa utilizezi butonul TVA LA INCASARE de pe lista de parteneri. Pentru a utiliza aceasta functionalitate CIEL Conta V7 si a actualiza in timp real partenerii, este necesara o conexiune la internet.
Pasul 2. Ce trebuie sa faci in ceea ce priveste livrarile si achizitiile
Declaratia 394 este structurata in doua parti: LIVRARI si ACHIZITII. Pe acestea le poti regasi in cele doua tabele principale din CIEL Conta V7, dupa cum urmeaza:
Din punct de vedere structural, cele doua tabele contin informatiile pe care trebuie sa le declari in perioada iulie – septembrie 2016, cuprinzand:
- Livrari si achizitii taxabile
- Livrari si achizitii cu regim special aferente agentiilor de turism, bunurilor second-hand, operelor de arta, obiectelor de colectie si antichitati
- Livrari si achizitii cu taxare inversa evidentiate pe tipuri de achizitii
Pentru o utilizare cat mai eficienta, datele din cele doua tabele sunt grupate pe CIF si cota de TVA. De exemplu, daca in relatia cu un partener ai tranzactii de achizitii sau livrari cu cota de TVA 20% si cota de TVA 5%, vei observa in grid doua linii aferente celor doua cote de TVA pentru tranzactiile realizate cu acelasi partener.
Pasul 3. Cum configurezi inregistrarile pentru persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania
Daca ai tranzactii de livrari si achizitii cu taxare inversa cu parteneri care sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, este necesar sa configurezi aceste inregistrari in conformitate cu activitatea desfasurata. Pentru a realiza corect configurarea, acceseaza butonul NOMENCLATOR PRODUSE din partea dreapta a formei declaratiei. Se va deschide o fereastra in interiorul careia trebuie sa configurezi legatura nomenclator 394 si cont contabil folosit pe tranzactii atunci cand s-au inregistrat documentele in contabilitate.
Poti sa selectezi mai multe conturi pentru un tip de produs existent in nomenclator.
Pasul 4. Cum efectuezi modificarile punctuale
Dupa ce ai executat setarea generala, operatiune care se aplica pe toate inregistrarile, poti efectua modificari punctuale. Atat acestea, cat si vizualizarea asocierilor, se fac utilizand butonul DETALII OPERATIUNI TAXARE INVERSA. Ulterior acestei operatiuni, vei observa faptul ca asocierile automate sunt evidentiate, iar coloana DENUMIRE BUN CU TAXARE INVERSA contine o lista de valori. Aceste valori fac parte din nomenclatorul pus la dispozitie de catre ANAF.
Pasul 5. Cum declari reprezentantul Fiscal/Legal/Imputernicit
Inainte sa generezi Declaratia 394 trebuie sa completezi informatiile referitoare la Reprezentantul Fiscal/Legal/Imputernicit. Este foarte important sa ai in vedere ca toate aceste informatii sunt obligatorii indiferent de tipul de societate pe care il reprezinti!
Exista situatii in care societatea avuta in vedere nu dispune de un reprezentant fiscal sau imputernicit. In acest caz trebuie sa iei in considerare reprezentantul legal, si anume ADMINISTRATORUL, ale carui date le vei completa in campul Reprezentantul Fiscal/Legal/Imputernicit
In cazul in vrei sa delegi intocmirea Declaratiei 394, trebuie sa ai calitatea de reprezentant Fiscal/Legal/Imputernicit. Cel care intocmeste Declaratia 394 poate fi persoana fizica sau juridica. Daca este persoana juridica, va completa denumirea completa, CUI si calitatea sa; daca este persoana impozabila, va completa numele, CNP/NIF si functia. In plus, se poate completa cu alta calitate in afara persoanei impozabile.
De asemenea, la fiecare declaratie este necesar sa iti exprimi acordul sau dezacordul ca tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila, descrise in declaratie, sa fie consultate de catre aceasta prin intermediul ANAF. Ulterior, daca doresti, iti poti schimba optiunea declarata initial.
Pasul 6. Cum exporti fisierul final
Dupa ce ai verificat cu atentie si ai completat corect datele antementionate, poti exporta fisierul in format .XML sau .PDF.
Urmand pasii de mai sus, completezi corect si eficient D394 in CIEL Conta V7.