Cum poti evita split TVA ? Devii neplatitor de TVA (in anumite conditii)

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Sa presupunem ca esti platitor de TVA prin optiune (adica ai optat sa devii platitor de TVA desi nu ai depasit plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei). Cifra de afaceri pentru acest scop se determina in alt mod decat cel contabil- citeste mai multe aici.

Sistemul split TVA te poate pune in dificultate , astfel ca poti sa reconsideri calitatea de platitor de TVA, sa analizezi care sunt avantajele si dezavantajele acestei optiuni si sa iei o decizie.

Astfel, in cazul in care doresti sa devii neplatitor de TVA, cum poti sa faci acest lucru ?

  • in primul rand, pentru a avea acesta optiune, firma ta trebuie sa aiba o cifra de afaceri sub 220.000 lei pentru anul incheiat si de asemenea, pentru anul in curs, pana la data deciziei.
  • se depune declaratia 010 pana in data de 10 a lunii urmatoare perioadei fiscale incheiate (daca perioada fiscala e luna, atunci pana in 10 a lunii urmatoare; iar daca perioada fiscala este trimestrul, atunci pana in 10 a lunii urmatoare trimestrului incheiat).
  • ultimul decont de TVA se depune pana in 25 a lunii urmatoare lunii in care s-a comunicat de la ANAF decizia de incetare a calitatii de platitor de TVA.
  • apoi, din punct de vedere contabil, trebuie sa tii cont de ajustarile de TVA (pentru TVA-ul dedus). 

Iata pe si prevederile Codului fiscal, art. 310 , alin. (7) in care am subliniat aceste puncte esentiale:

(7) Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 care în cursul anului calendaristic precedent nu depășește plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) poate solicita scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 , în vederea aplicării regimului special de scutire, cu condiția ca la data solicitării să nu fi depășit plafonul de scutire pentru anul în curs. Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă, în conformitate cu prevederile art. 322. Anularea va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligația de a soluționa solicitările de scoatere a persoanelor impozabile din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA cel târziu până la finele lunii în care a fost depusă solicitarea. Până la comunicarea deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile și obligațiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 .

Persoana impozabilă care a solicitat scoaterea din evidență are obligația să depună ultimul decont de taxă prevăzut la art. 323 , indiferent de perioada fiscală aplicată conform art. 322 , până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost comunicată decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. în ultimul decont de taxă depus, persoanele impozabile au obligația să evidențieze valoarea rezultată ca urmare a efectuării tuturor ajustărilor de taxă, conform prezentului titlu.

Ce se intampla daca dupa ce esti scos din evidenta de platitor de TVA depasesti cifra de afaceri de 220.000 lei ?

  • ai obligatia reinregistrarii în scopuri de taxă
  • ai dreptul să efectuezi ajustările de taxă prin primul decont de taxă depus după înregistrarea în scopuri de TVA

Daca renunti la calitatea de platitor de TVA dar faci achizitii intracomunitare sau de servicii ?

  • daca soliciti scoaterea din evidența persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA dar ai obligația de a a obtine cod special de TVA , trebuie să soliciti înregistrarea în scopuri de TVA pentru codul special, concomitent cu solicitarea de scoatere din evidența persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

Ce presupune ajustarea TVA la anularea statutului de platitor de TVA?

Mai simplu, acest lucru  inseamna ca inainte de a renunta la calitatea de platitor de TVA nu poti sa planifici sa achizitionezi stocuri imense si  sa deduci tot TVA-ul iar apoi sa renunti la calitatea de platitor de TVA.  In astfel de situatii, codul fiscal impune ajustarea TVA-ului dedus pentru contravaloarea stocurilor ramase in sold.

La fel se face acest lucru si in cazul in care achizitionezi bunuri de capital (mijloace fixe) si inca nu sunt amortizate integral sau in cazul serviciilor neutilizate.

Ajustarea reprezintă exercitarea dreptului de deducere, atunci când persoana impozabilă câștigă dreptul de deducere potrivit legii, denumită în continuare ajustare pozitivă, sau anularea totală sau parțială a deducerii exercitate inițial în situația în care persoana impozabilă pierde potrivit legii dreptul de deducere, denumită în continuare ajustare negativă. Ajustarea se evidențiază în decontul de taxă aferent perioadei fiscale în care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea.

 

Articole similare