Cum inregistram contractul de fiducie la organul fiscal?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Mai intati, sa stabilim ce este fiducia si ce reprezinta acesta.

Fiducia este operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creanta, garantii ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de astfel de drepturi, prezente ori viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care le exercita cu un scop determinat, in folosul unuia sau mai multor beneficiari. Fiducia este stabilita prin lege sau prin contract incheiat in forma autentica.

Operatiunea juridica de fiducie implica existenta a trei parti, si anume:

  • Constituitor – acea persoana care transfera drepturile reale, de creanta, garantii sau alte drepturi patrimoniale catre fiduciar, iar acesta le exercita in folosul unui beneficiar;
  • Fiduciar – este persoana care face transferul de drepturi reale, de creanta, garantii ori alte drepturi patrimoniale.

Cine poate avea calitatea de fiduciar? Doar institutiile de credit, societatile de investitii si de administrare a investitiilor, societati de servicii de investitii financiare, societati de asigurare si reasigurare legal infiintate, notarii publici si avocatii, indiferent de forma de exercitare a profesiei.

  • Beneficiar – este persoana fizica sau juridica care primeste beneficiile. Beneficiarul poate fi constituitorul, fiduciarul sau o persoana terta.

Sa vedem cine are obligatia inregistrarii contractului de fiducie.

Contractul de fiducie si modificarile sale trebuie sa fie inregistrate la cererea fiduciarului, cerere care se depune la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii fiduciarul.

In termen de o luna de la data incheierii contractului si a modificarilor sale, contractul trebuie inregistrat.

Modalitati de inregistrare

Se depune direct la registratura organului fiscal, prin posta sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, de catre fiduciar, urmatoarele:

  1. “Declaratia de inregistrare a contractelor de fiducie”, (anexa nr. 2 la Ordinul ANAF 816/2020) si
  2. o copie a contractului de fiducie pe care va inscrie mentiunea “conform cu originalul” si o semneaza;

Evidenta contractelor de fiducie

Evidenta se realizeaza de organul fiscal in Registrul central fiduciilor. Inregistrarea in Registrul central al fiduciilor se efectueaza in maximum 5 zile de la data depunerii declaratiei.

Registrul central al fiduciilor se gestioneaza la nivel central, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de catre Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov

Articole similare

Comentariul tau aici