Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Fie ca esti economist, antreprenor sau pur si simplu esti pus in situatia de a citi si interpreta o balanta de verificare, trebuie sa ai in vedere si sa intelegi cateva aspecte esentiale pentru buna functionare a societatii.
Conform O 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, balanta este definita ca fiind documentul contabil utilizat pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate si controlul concordantei dintre contabilitatea sintetica si cea analitica, precum si principalul instrument pe baza caruia se intocmesc situatiile financiare anuale si raportarile contabile stabilite potrivit legii.
In cele ce urmeaza o sa prezentam 10 aspecte ce trebuie avute in vedere pentru a interpreta corect o balanta:
1. Pentru ce societate este intocmita balanta si perioda de timp la care aceasta se refera. De regula, aceste informatii se gsesc in parea de sus a balantei.
2. Conturile de VENITURI si CHELTUIELI trebuie sa fie inchise. Contruile din clasa 6 si 7 nu trebuie sa prezinte sold final.
3. Domeniul de activitate al firmei se poate deterimina cu ajutorul conturilor din clasa 7, clasa de venituri.
Contul 701 reprezinta veniturile din activitatea de productie.
Contul 704 reprezinta venituri din prestari de servicii.
Contul 707 reprezinta venituri din activitatea de comert.
4. Balanta trebuie sa fie completa. O balanta trebuie sa inceapa cu conturile din clasa 1 si sa se finalizeze cu conturile din clasa 7.
5. Inregistrare in scopuri de TVA. Pentru a verifica daca societatea este inregistarata in scopuri de TVA, se va verifica clasa 4 de conturi, respectiv conturile ce fac referire la TVA, daca acestea sunt in balanta. In situatia in care societatea este inregistrata in scopuri de TVA, conturile de TVA 4426 si 4427 trebuie sa fie inchise, respectiv sa nu prezinte sold la sfarsit de luna. In balanta, la sfarsit de luna, trebuie sa apara doar conturile 4423 – TVA de plata si 4424 TVA de recuperat/incasat. Daca firma este cu raportare trimestriala, la TVA, aceste conturi o sa se inchida doar in balanta de trimestru. Daca firma este cu TVA la incasare mai poate sa apara contul 4428.
6. Pentru a verifica care este disponibilul societatii la banca si in casierie se vor verifica conturile 5121(banca) si 5311(casa).
7. Clasa 2 in conformitate cu Registrul imobilizarilor. Soldul final debitor al clasei 2 trebuie sa fie egal cu valoarea totala de intrare a imobilizarilor din Registrul de imobilizari, iar soldul final creditor al clasei 2 trebuie sa fie egal cu totalul amortizarii din Registrul de imobilizari. Daca sumele nu coincid, acestea trebuie corectate. Tot cu ajutorul clasei 2 putem observa ce bunuri detine societatea, prin intermediul conturilor ex. 212; 213; 205.
Contul 213 arata daca firma detine mijloace de transport sau echipamente tehnologice
Contul 214 reprezinta mobilierul si aparatura birotica
Contul 205 in cazul in care firma are licente
8. Vrei sa stii daca firma are salariati? Arunca o privire spre contul 421 si 641, conturi din care se scad contributiile salariale retinute de la salariat.
9. Verifica totalul balantei. Cele doua serii de egalitati trebuie sa fie egale.
10. Profit sau pierdere. Trebuie sa verificam daca societatea inregistreaza profit sau pierdere si pentru asta ne uitam la contul 121. Daca soldul contului este CREDITOR firma inregistreaza PROFIT, iar daca soldul contului este DEBITOR acasta inregistreaza PIERDERE.