Odata cu penetrarea intenetului in majoriatea firmelor si locuintelor din tara noastra, precum si odata cu sofisticarea pietei bancare, solutiile de Internet Banking au inceput sa devina un produs de masa, utilizat de majoritatea dintre noi.
Avantajele utilizarii unui astfel de serviciu sunt clare:
– economii majore de timp, dar si confort sporit
– mai ales reduceri substantiale de comisioane pe care bancile le ofera pentru tranzactiile efectuate prin Intenet, fata de tranzactiile efectuate la ghiseul bancar
In timp ce pe partea de dezavantaje, putem mentiona unul singur – riscurile legate de securitate (mai ales in cazul utilizatorilor mai putin experimentati).
Contzilla.ro – site-ul contabililor descurcareti – va ajuta sa alegeti cea mai buna solutie de Intenet si sa nu cadeti in capcanele pe care unele banci le intind in goana lor dupa un profit cat mai mare.
Cateva sfaturi utile atunci cand va alegeti solutia de Internet Banking:
– chiar daca bancile ofera reduceri de comisioane pentru tranzactiile realizate prin Internet – acestea practica un comision lunar de utilizare a serviciului, tarif care in multe cazuri nu este deloc neglijabil (in cazul anumitor banci comisionul este diferit pentru persoane fizice si persoane juridice)
– procentul reducerii la comisionul de baza, pentru operatiunile realizate prin Internet variaza foarte tare, de la banca la banca (astfel in cazul Raiffesein Bank acesta este de pana la 50%, iar in cazul Bancii Transilvania este in medie 10%)
– NU toate serviciile de Internet Banking sunt la fel de sigure – unele banci au securizat serviciul prin faptul ca ofera clientilor dispozitive tip Digipass sau token – care ofera un plus de siguranta. In plus, de cele mai multe ori banca nu despagubeste clientul victima a unei fraude.
– De asemenea, gama de facilitati si operatiuni pe care aceste servicii le pot efectua difera foarte tare, astfel majoritatea bancilor ofera facilitatile si operatiunile de baza (plati intra si interbancare, plati externe, extrase de cont, plati predefinite furnizori, constituiri si desfiintari de depozite). Exista totusi, o serie de operatiuni (considerate mai complexe) care nu sunt oferite chiar de toate serviciile de Internet Banking – extrase de cont actualizate on-line, schimbari de valuta in cont (de ex. cumparare de EUR USD in baza disponibilului din cont), conversii valutare in conturi (cumparare de EUR in baza disponibilului in contul de USD), transferuri intre conturile societatii, alocarea de user aditionali pe diferite niveluri de acces si pana la anumite sume presetate
– O alta diferenta intre serviciile de Internet Banking poate consta in faptul ca unele nu sunt disponibile de pe toate browserele de Internet (de exemplu Mozilla) sau de pe toate calculatoarele (cum are fi Mac-urile).
Atentie, deci, atunci cand apelati la o banca pentru un serviciu de Internet Banking, oferta nu este deloc omogena, existand diferente majore atat in ce priveste preturile, cat si capacitatile tehnice sau de securitate ale produselor.
Problema este ca bancile speculeaza ca o companie este nevoita sa apeleze la Internet Banking (pentru ca altfel ar petrece mult timp la banca), iar persoanele fizice nu sunt atat de dependente.
De aceea fac profit pe seama companiilor – probabil costurile bancii sunt la fel la companii ca la PF.
De exemplu nu mi se pare corect ca la unele banci exista diferente atat de mari la abonementele persoane juridice, fata de persoanele fizice. La Banca Transilvania pf-urile platesc 1 ron si pj-urile 20 de ron/luna.