Creantele incerte se înregistreaza distinct în contabilitate (contul 4118 “Clienti incerti sau în litigiu” sau în conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decât clientii).
In scopul prezentarii în situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de încasat.
Atunci când se estimeaza ca o creanta nu se va încasa integral, în contabilitate se înregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Exemplu:
O societate comerciala X vinde unei societati comerciale Y produse finite in suma de 1.000 ron plus TVA. Societatea X incaseaza 600 ron prin banca, insa restul nu a fost incasat la termenul cuvenit si exista o probabilitate mare de a nu fi incasat nici pe viitor datorita situatiei financiare precare a societatii Y.
Notele contabile sunt :
1. Inregistrarea vanzarii :
4111 Clienti = % 1.240 lei
701 Venituri din vanzarea produselor finite 1.000 lei
4427 TVA colectata 240 lei
2. Incasarea partial prin banca
5121 Conturi curente la banci = 4111 Clienti 600 lei
3. Inregistrarea trecerii valorii neincasate la clienti incerti sau in litigiu
4118 C lienti incerti sau in litigiu = 4111 Clienti 640 lei
4. Concomitent se inregistreaza si cheltuiala pentru deprecierea creantelor astfel :
6814 Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante = 491 Ajustari pentru deprecierea creantelor clienti 640 lei
5. Daca in cele din urma s-au epuizat mijoacele pentru recuperarea creantei si s-a obtinut hotararea judecatoreasca definitive, valoarea nerecuperata se scoate din gestiune, astfel :
a) Reversarea ajustarii pentru depreciere :
4 91 Ajustari pentru deprecierea creantelor clienti= 7814 Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante 640 lei
b) Trecerea pe pierdere a creantei:
% = 4118 Clienti incerti sau in litigiu 640
654 Pierderi din creante si debitori diversi 516,13 lei
4427 TVA colectata 123,87 lei
Conform codului fiscal pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, sunt deductibile în următoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti;
2. debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori;
3. debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor;
4. debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore care îi afectează întreg patrimoniul. Conform normelor la codul fiscal dificultăţile financiare majore care afectează întregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezultă din situaţii excepţionale determinate de calamităţi naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război.
De asemenea, in ce priveste TVA , codul fiscal permite ajustarea bazei de impozitare în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisă începând cu data pronunţării hotărârii judecătoreşti de închidere a procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă.