Corectarea obligatiilor declarate eronat in formularul 112

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Formularul 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” se completeaza de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, institutiile prevazute la art.136 lit. d) – f) din Legea nr.227/2015 precum si persoanele fizice care realizeaza in Romania venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte.  Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului, care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente. Institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si suporta contributii sociale obligatorii in numele asiguratului. Orice platitor de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor.

Formularul 112 se corecteaza de catre contribuabili, prin bifare in casuta „Declaratie rectificativă” aflata pe prima pagina a formularului, dupa cum este ilustrat in imaginea de mai jos.

 

Declaratia rectificativa poate fi utilizata pentru:

  • Corectarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
  • Modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;
  • Modificarea unor date pe baza carora se determina stagiile de cotizare si punctajul asiguratului in sistemul public de pensii, pentru situatia cand a fost omisa inscrierea unui asigurat sau in cazul in care asiguratul a fost înregistrat fara temei si este necesara anularea respectivei inregistrari;
  • Corectarea altor informatii prevazute de formular.

Declaratia rectificativa se va completa integral si se inscriu toate datele si informatiile prevazute de formular, chiar si cele care nu sunt diferite fata de declaratia initiala.

Daca in urma unei inspectii fiscale, au fost stabilite diferente de contributii sociale, contribuabilii au obligatia rectificarii declaratiei pentru perioadele pentru care au fost stabilite astfel de diferente si se va bifa casuta a treia.

Totodata, declaratia rectificativa se poate intocmi si ca urmare a unor Hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, in acest caz se va bifa casuta a doua.

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare