Controlul oftalmologic pentru salariati – obligatiile angajatorilor

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Locul tau de munca presupune efectuarea de activitati desfasurate in fata calculatorului ? Iata ce ar trebui sa sti despre acest aspect:

  • persoanele care lucreaza in mod obisnuit in fata calculatorului trebuie sa beneficieze din partea angajatorilor, in mod regulat de examene oftalmologice. Daca examenele oftalmologice dovedesc necesitatea unor elemente de corectie, angajatorii sunt obligati sa ofere si astfel de beneficii angajatilor, potrivit legii.

Baza legala: Hotarirea Guvernului nr. 1028 din 9 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare. Potrivit acesteia, angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala. Totodata angajatorii trebuie sa ia masuri corespunzatoare pentru a remedia riscurile constatate pe baza analizei, tinand seama de efectele suplimentare si/sau combinate ale riscurilor identificate.

Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:

  • inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
  • ulterior, la intervale regulate;
  • ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.

De protectia ochilor si a vederii beneficiaza angajatii, daca, in urma rezultatului examenului oftalmologic se dovedeste ca este necesar. Masurile luate nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori. Pe de alta parte, protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Sanctiuni privind nerespectarea acestor prevederi legislative:

Incalcarea prevederilor prezentei hotarari atrage raspunderea contraventionala, civila sau penala, dupa caz.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

Comentariul tau aici