Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT
Potrivit codului de procedura fiscala, Controlul inopinat este efectuat fara instiintarea prealabila a contribuabilului/plătitorului.
In ce consta controlul ?
1.Verificarea faptică și documentară, în principal, ca urmare a unor informații cu privire la existența unor fapte de încălcare a legislației fiscale
2.Verificari incrucisate
3.Verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situația fiscală faptică, precum și constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific.
Este bine de stiut faptul ca:
1.Controlul nu poate sa dureze mai mult de30 de zile.
2.Pentru aceleaşi operaţiuni şi obligaţiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent şi un control inopinat cu o inspecţie fiscală derulată la acelaşi contribuabil, cu excepţia situaţiei în care în alte proceduri sunt necesare constatări în legătură cu operaţiuni şi obligaţii fiscale supuse unei inspecţii fiscale în derulare, caz în care echipa de inspecţie fiscală este competentă să efectueze şi un control inopinat. În acest caz se încheie proces-verbal, iar durata controlului inopinat nu intră în calculul duratei inspecţiei fiscale.
Reguli de desfasurare
1.La începerea controlului organul de control este obligat să prezinte legitimația de control și ordinul de serviciu.
2.Efectuarea controlului inopinat trebuie consemnată în registrul unic de control.
3. La finalizarea controlului inopinat se încheie proces-verbal, care constituie mijloc de probă.Un exemplar se comunică contribuabilului/plătitorului.
4.Contribuabilul/Plătitorul își poate exprima punctul de vedere față de constatările menționate în procesul-verbal în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicare.
5. La începerea inspecției fiscale, contribuabilul/plătitorul trebuie informat că poate numi persoane care să dea informații.
6. Contribuabilul/Plătitorul are obligaţia să colaboreze la constatarea stărilor de fapt fiscale. Acesta este obligat să dea informaţii, să prezinte la locul de desfăşurare a inspecţiei fiscale toate documentele, precum şi orice alte date necesare clarificării situaţiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal. De comun acord cu organele de inspecţie fiscală, colaborarea contribuabilului/plătitorului la constatarea stărilor de fapt fiscale se poate realiza şi prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare la distanţă.
7. Pe toată durata exercitării inspecției fiscale contribuabilul/plătitorul are dreptul de a beneficia de asistență de specialitate sau juridică.
Masurile pe care organul de inspectie le poate pune in aplicare:
1. Examinarea documentelor aflate în dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului.
2.Verificarea concordanţei dintre datele din declaraţiile fiscale cu cele din evidenţa contabilă şi fiscală a contribuabilului/plătitorului, inclusiv din fişierul standard de control fiscal.
3.Solicitarea de informații de la terți.
4. Verificarea locurilor unde se realizează activități generatoare de venituri impozabile ori unde se află bunurile impozabile.
5.Solicitarea de explicații scrise de la reprezentantul legal al contribuabilului/plătitorului sau împuternicitul acestuia, ori de câte ori acestea sunt necesare în timpul inspecției fiscale, pentru clarificarea și definitivarea constatărilor.
6. Informarea reprezentantului legal al contribuabilului/plătitorului sau a împuternicitului acestuia, după caz, cu privire la constatările inspecției fiscale, precum și discutarea acestora.
7.Sancționarea potrivit legii a faptelor reprezentând încălcări ale legislației fiscale și contabile constatate și dispunerea de măsuri pentru prevenirea și combaterea abaterilor de la prevederile legislației fiscale și contabile.
8. Dispunerea măsurilor asigurătorii în condițiile legii.
9. Aplicarea de sigilii asupra bunurilor.
In concluzie, in cazul unui control inpoinat este obligatoriu sa prezentam toate documentele solicitate de catre organele de control.
Articol realizat de Tiplea Erika.