Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In situatiile in care societatile solicita rambursarea de TVA exista cateva documente solicitate in mod uzual de catre organele de control:
- registrul unic de control
- jurnalele de vanzare si cumparare aferente lunilor din perioada fiscala supusa inspectiei
- balantele din lunile din care provine suma solicitata la rambursare
- contracte, situatii de lucrari, devize pe baza carora s-au intocmit facturile
- in cazul facturilor de chirie cu TVA- copie dupa notificarea prin care furnizorul a optat pentru taxarea chiriei
- documentele de pe care s-a dedus/colectat TVA: facturi, bonuri fiscale-in dosare aferente fiecarei luni. Ca recomandare, acestea se aranjeaza cronologic, in ordinea in care apar si pe jurnale.
Prevederi speciale privind rambursarea taxei pe valoarea adăugată
TVA solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de TVA cu opţiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecţiei fiscale.
Prevederi pentru contribuabilii mari si mijlocii
Aceasta prevedere nu se aplica deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, depuse de contribuabilii mari şi mijlocii, stabiliţi potrivit prevederilor art. 30 alin. (3) CPF, care se soluţioneaza dupa efectuarea inspecţiei fiscale anticipate, în cazul în care:
a) contribuabilul/platitorul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancţionate ca infracţiuni;
b) organul fiscal central, pe baza informaţiilor deţinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite;
c) pentru contribuabilul/platitorul respectiv a fost declanşata procedura de lichidare voluntara sau a fost deschisa procedura de insolvenţa, cu excepţia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare.
Prevederi pentru contribuabilii mici
De asemenea, prevederile privind rambursarea inaintea controlului nu se aplica deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, depuse de alţi contribuabili/platitori decât cei prevazuţi mai sus care se soluţioneaza dupa efectuarea inspecţiei fiscale anticipate, în cazul în care:
a) contribuabilul/platitorul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancţionate ca infracţiuni;
b) organul fiscal central, pe baza informaţiilor deţinute, constata ca exista riscul unei rambursari necuvenite;
c) pentru contribuabilul/platitorul respectiv a fost declanşata procedura de lichidare voluntara sau a fost deschisa procedura de insolvenţa, cu excepţia celor pentru care s-a confirmat un plan de reorganizare, în condiţiile legii speciale;
d) contribuabilul/platitorul depune primul decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, dupa înregistrarea în scopuri de TVA;
e) soldul sumei negative de TVA solicitata la rambursare provine dintr-un numâr de perioade mai mare decât numarul perioadelor de raportare utilizate într-o perioada de 12 luni.
Persoane cu risc de rambursare
Se considera ca persoanele impozabile prezinta un risc de rambursare necuvenita a TVA daca se regasesc în oricare dintre urmatoarele situaţii:
a) organele fiscale primesc documente oficiale de la alte instituţii, care vizeaza aspecte de natura fiscala şi se constata ca au incidenţa în acordarea unei rambursari necuvenite de TVA;
b) în cadrul acţiunilor de control fiscal s-au constatat fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni cu implicaţii de natura fiscala;
c) cu ocazia inspecţiei fiscale ulterioare au fost stabilite diferenţe mai mari de 10% din suma rambursatâ, dar nu mai puţin de 50.000 lei pentru fiecare decont de TVA care a facut obiectul inspecţiei fiscale ulterioare;
d) s-au constatat neconcordanţe semnificative, verificate şi confirmate de organul fiscal, între informaţiile înscrise în declaraţiile informative privind livrarile/prestârile şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA depuse de persoana impozabila şi cele depuse de partenerii de afaceri şi/sau neconcordanţe semnificative între informaţiile înscrise în declaraţiile informative privind livrarile/achiziţiile/prestarile intracomunitare depuse de persoana impozabila şi cele depuse de partenerii de afaceri şi transmise organului fiscal prin intermediul sistemului informatic de schimb de informaţii privind TVA între statele membre ale Uniunii Europene.
In cazul deconturilor cu suma negativa de TVA cu opţiune de rambursare, depuse dupa termenul legal de depunere, suma negativa din acestea se preia în decontul perioadei urmatoare.
Perioada supusa inspectiei
In cazul inspecţiei fiscale anticipate, efectuate pentru soluţionarea deconturilor cu suma negativa de TVA, prin excepţie de la prevederile art. 117 CPF, perioada supusa inspecţiei fiscale va cuprinde exclusiv perioadele fiscale în care s-au derulat operaţiunile care au generat soldul sumei negative a taxei.