Conform Ordinului 3055/2009 , drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate în activele si datoriile entitatii se înregistreaza în contabilitate în conturi în afara bilantului, denumite si conturi de ordine si evidenta.
În aceasta categorie se cuprind:
• angajamente (giruri, garantii, cautiuni) acordate sau primite în relatiile cu tertii;
• imobilizari corporale luate cu chirie;
• valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, în pastrare sau custodie;
• debitori scosi din activ, urmariti în continuare;
• stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosinta;
• redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate;
• efecte scontate neajunse la scadenta;
• bunuri publice primite în administrare, concesiune si cu chirie de catre regii autonome, societati/companii nationale, societati comerciale;
• dobânzi aferente contractelor de leasing financiar, neajunse la scadenta;
• certificate de emisii de gaze cu efect de sera primite, care nu au stabilita o valoare si, prin urmare, nu pot fi recunoscute în conturi bilantiere, precum si alte valori.
În notele explicative la situatiile financiare anuale trebuie prezentate informatii referitoare la elementele înregistrate în conturi în afara bilantului.
În cadrul elementelor extrabilantiere sunt cuprinse si activele contingente (contul 807 “Active contingente”), respectiv datoriile contingente (contul 808 “Datorii contingente”).
Activ contingent
Un activ contingent este un activ potential care apare ca urmare a unor evenimente anterioare datei bilantului si a caror existenta va fi confirmata numai prin aparitia sau neaparitia unuia sau mai multor evenimente viitoare nesigure, care nu pot fi în totalitate sub controlul entitatii.
Un exemplu în acest sens îl reprezinta un drept de creanta ce poate rezulta dintr-un litigiu în instanta (de ex. o despagubire), în care este implicata entitatea si al carui rezultat este incert.
Activele contingente sunt generate, de obicei, de evenimente neplanificate sau neasteptate, care pot sa genereze intrari de beneficii economice în entitate.
Activele contingente nu trebuie recunoscute în conturile bilantiere. Acestea trebuie prezentate în notele explicative în cazul în care este probabila aparitia unor intrari de beneficii economice. Activele contingente nu sunt recunoscute în situatiile financiare, deoarece ele nu sunt certe iar recunoasterea lor ar putea determina un venit care sa nu se realizeze niciodata.
În cazul în care realizarea unui venit este sigura, activul aferent nu este un activ contingent si trebuie procedat la recunoasterea lui în bilant.
Activele contingente sunt evaluate continuu pentru a asigura reflectarea corespunzatoare în situatiile financiare a modificarilor survenite. Astfel, daca intrarea de beneficii economice devine certa, activul si venitul corespunzator vor fi recunoscute în situatiile financiare aferente perioadei în care au survenit modificarile. În schimb, daca este doar probabila o crestere a beneficiilor economice, entitatea va prezenta în notele explicative activul contingent.
O datorie contingenta este:
a) o obligatie potentiala, aparuta ca urmare a unor evenimente trecute, anterior datei bilantului si a carei existenta va fi confirmata numai de aparitia sau neaparitia unuia sau mai multor evenimente viitoare incerte, care nu pot fi în totalitate sub controlul entitatii; sau
b) o obligatie curenta aparuta ca urmare a unor evenimente trecute, anterior datei bilantului, dar care nu este recunoscuta deoarece:
– nu este sigur ca vor fi necesare iesiri de resurse pentru stingerea acestei datorii; sau
– valoarea datoriei nu poate fi evaluata suficient de credibil.
O entitate nu va recunoaste în bilant o datorie contingenta, aceasta fiind prezentata în notele explicative.
În situatia în care o entitate are o obligatie angajata în comun cu alte parti, partea asumata de celelalte parti este prezentata ca o datorie contingenta.
Datoriile contingente sunt continuu evaluate pentru a determina daca a devenit probabila o iesire de resurse care încorporeaza beneficiile economice. Daca se considera ca este necesara iesirea de resurse, generata de un element considerat anterior datorie contingenta, se va recunoaste, dupa caz, o datorie sau un provizion în situatiile financiare aferente perioadei în care a intervenit modificarea încadrarii evenimentului, cu exceptia cazurilor în care nu poate fi efectuata nicio estimare credibila.
Datoriile contingente se disting de provizioane prin faptul ca:
a) provizioanele sunt recunoscute ca datorii (presupunând ca pot fi realizate estimari corecte), deoarece constituie obligatii curente la data bilantului si este probabil ca vor fi necesare iesiri de resurse pentru stingerea obligatiilor; si
b) datoriile contingente nu sunt recunoscute ca datorii, deoarece sunt:
– obligatii posibile, dar pentru care trebuie sa se confirme daca entitatea are o obligatie curenta care poate genera o iesire de resurse; sau
– obligatii curente care nu îndeplinesc criteriile de recunoastere în bilant (deoarece fie nu este probabil sa fie necesara o reducere a resurselor entitatii pentru stingerea obligatiei, fie nu poate fi realizata o estimare suficient de credibila a valorii obligatiei).