Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Sub umbrela termenului de “contabilitate” se pot regasi mai multe activitati specifice domeniului financiar: exista contabilitate primara, financiara sau de gestiune.
Ce reprezinta fiecare termen?
Contabilitate primara
Contabilitatea primara este acea parte a contabilitatii care presupune intocmirea documentelor contabile care vor sta ca si fundament la inregistrarea tranzactiilor economice.
Aceste documente care trebuie intocmite si corespund contabilitatii primare sunt in principal:
- documentele care tin de gestiunea trezoreriei unitatii cum este registrul de casa si documentele aferente: dispozitii de incasare si plata, chitante, etc
- documentele care tin de decontarile cu salariatii: deconturi de cheltuieli
- documente de gestiune: bonuri de transfer, note de receptie
- documente de vanzare: facturi, bonuri, etc.
Tinerea acestui tip de contabilitate se poate realiza de catre angajatii societatii/ administrator si nu presupune cunostinte de contabilitate ci doar respectarea regulilor de intocmire corecta si la timp a respectivelor documente.
Contabilitate financiara
Spre deosebire de contabilitatea primara, contabilitatea financiara presupune inregistrarea tuturor tranzactiilor in care este implicata o societate intr-o forma standarizata prin reglementarile contabile. Se aplica aceleasi reguli pentru toate societatile. Astfel, produsul final al contabilitatii sunt situatiile financiare, care au o structura identica pentru toate societatile dintr-o anumita categorie de marime, incurajandu-se astfel compararea informatiilor financiare intre societati si stabilirea profitabilitatii.
Conducerea contabilitatii financiare presupune cunostinte de specialitate in domeniul economic si exista anumite restrictii in ce priveste organizarea acestei activitati la nivelul societatilor.
Am detaliat aceste restrictii in articolul : Cine poate tine contabilitatea unei firme in 2024?
Contabilitate de gestiune
Urmareste controlul gestiunii interne a unei entitati, calculul costurilor si rezultatelor economico-financiare pe functii, activitati, produse, lucrari, servicii etc.
Actul normativ care reglementeaza acest domeniu al contabilitatii este Ordinul nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea precizarilor privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune.
Gestiune inseamna, mai simplu spus:
- urmarirea stocurilor
- evidenta productiei
- calculul costurilor de productie;
- evidenta furnizorilor si clientilor si a soldurilor lor, etc.
