Concediul medical- ghid

De cele mai multe ori, contabilii sunt si cei care gestioneaza partea de salarizare- respectiv intocmirea pontajelor, procesarea concediilor medicale, calculul de salarii, etc.

In acest documentar prezentam un ghid cu privire la prevederile legislative aferente concediului medical.

Legislatia in vigoare :

• Ordinul nr. 233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical şi a instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizaţii asiguraţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate

• OUG 158/2005 actualizata

1. Tipuri de concedii medicale

a) pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii ;
b) pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) pentru maternitate( se acorda pentru o perioada de 126 de zile: 63 de zile înainte de naştere si 63 de zile după naştere, cu posibilitatea de se compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice)
d) pentru îngrijirea copilului bolnav ;
e) de risc maternal;

2.Persoanele care pot beneficia de concediu medical

Asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa in Romania, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:

A. au contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activităţi dependente;
B. desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate cu ale persoanelor prevăzute la lit. A;
C. beneficiază de indemnizatie de somaj;
D. nu se afla in situatiile A,B,C dar sunt asociaţi, comanditari sau acţionari, membri ai asociaţiei familiale, persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente, persoane care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare până la data de 1 ianuarie 2006.

3.Conditii pentru a beneficia de concediu medical

Persoanele prevazute la punctul 2 pot beneficia de concediu medical daca :

a) îndeplinesc stagiul minim de cotizare: acesta este stabilit la o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
b) prezinta adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii (acesta poate fi angajatorul, CAS, AJOFM) din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;

4. Indemnizatia de concediu

4.1. Contributia la FNUASS 0.85%

In primul rand , trebuie sa stim ca platitorul de indemnizatii calculeaza si vireaza la FNUASS un procent de 0.85% aplicat la :

-fondul de salarii
-indemnizatia de somaj;
-veniturile supuse impozitului pe venit ori
– veniturile cuprinse în contractul de asigurări sociale, dupa caz.

4.2 Baza de calcul indemnizatiei

Baza de calcul a indemnizaţiei se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

4.3. Valoarea indemnizatiei

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul .
Acesta este procentul pentru boala obisnuita, existand insa si alte procente pentru situatii speciale (a se vedea anexa de la sfarsitul articolului).

4.4 Durata de acordare

Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare:

• Durata este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
• Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
• Exista cateva exceptii pentru boli speciale pentru care indemnizatia se acorda pe un an sau un an si 6 luni;(tuberculoza, unele boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii );

4.5 Cine suporta indemnizatia ?

Indemnizaţia de concediu se suporta

a) din prima pana a 5 –a zi se suporta de catre angajator;
b) din FNUASS începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate beneficiare de indemnizatie de somaj si cele de la pct.2 lit D. Aici se cuprinde si concediul de maternitate.

4.6 Cine plateste indemnizatia in cazul in care angajatorul isi suspenda/inceteaza activitatea ?

În cazul în care angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul FNUASS de către casele de asigurări de sănătate.

5. Certificatul de concediu medical

Certificatele de concediu medical se completează în 3 exemplare :

-alb si roz : se inmaneaza pacientului;
-verde: ramane arhivat la medicul care il elibereaza;

In caz de pierdere a certificatului de concediu medical, medicii pot elibera un duplicat la cererea plătitorului sau a asiguratului, menţionându-se distinct “DUPLICAT”.

 

5.1 Modul de completare a certificatelor de concediu medical

O parte a certificatului se completeaza de catre medicul care il elibereaza si o parte de catre platitorul indemnizatiei.

Vom prezenta mai jos doar instructiunile privind partea ce revine platitorului :

certificat

Viza plătitorului: semnătura plătitorului privind acceptul la plată a certificatului de concediu medical;
Plătitor: se va înscrie denumirea completă a plătitorului (angajatorul persoană juridică sau fizică, asimilatul acestuia – agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă – sau casa de asigurări de sănătate)
Sediul/ CUI se va înscrie adresa completă a plătitorului, respctiv CUI-ul acestuia.
Număr angajaţi: se va înscrie, după caz, numărul de angajaţi (asimilaţi angajaţilor) din luna acordării certificatului de concediu medical.
Tip asigurat: se bifează, după caz, situaţia în care se încadrează asiguratul.
Procent de plată: se bifează procentul ce se utilizează la calculul indemnizaţiei. Rubrica “Prevenire” se bifează în cazul indemnizaţiei pentru reducerea timpului de muncă cu 1/4 din durata normală sau în cazul indemnizaţiei pentru carantină. În cazul indemnizaţiei pentru carantină se bifează atât rubrica “Prevenire”, cât şi rubrica “75%”.
Baza de calcul a indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate: se înscrie media veniturilor (inclusiv cele corespunzătoare perioadelor asimilate stagiului de cotizare) din lunile din care se constituie, conform legii, baza de calcul.
Zile baza de calcul: se înscrie numărul de zile efectiv lucrate din perioada luată în considerare la stabilirea bazei de calcul .
Media zilnică: este raportul dintre “baza de calcul a indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate” şi “zile baza de calcul”.
Cuantumul indemnizaţiei : produsul dintre “media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate” şi procentele prevăzute de lege, multiplicat cu numărul de zile lucrătoare de concediu medical.
Indemnizaţie suportată de către angajator/Indemnizaţie suportată din bugetul FNUASS pentru concedii şi indemnizaţii/Indemnizaţie suportată din fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale: se înscrie numărul de zile lucrătoare, respectiv cuantumul indemnizaţiei, în funcţie de fondul din care se suportă, conform legii, concediul medical.

Pe scurt, o prezentare foarte simplificata a etapelor este:

• Angajatul solicita angajatorului o adeverinta in vederea eliberarii concediului medical;
• Pe baza adeverintei se prezinta la medical de familie (sau medical curant) care elibereaza concediul medical – angajatul va primi 2 exemplare;
• Angajatul depune exemplarele de concediu medical la angajator;
• Angajatorul va plati indemnizatia de concediu catre angajat;
• In cazul in care suma pe care o plateste lunar catre FNUASS este mai mare decat suma de recuperat din indemnizatii , angajatorul va scadea din suma datorata sume de recuparat si va achita catre FNUASS doar diferenta. In cazul invers, va face o solicitare de recuperare a sumei, aceasta urmand a fi virata ulterior de la stat in contul firmei.

Alte informatii utile

• in situaţia imposibilitatii prezentarii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial»,de exemplu luni 07 nu se poate da concediu valabil pentru o perioada care incepe cu vineri 04, ci numai cu 06. Exceptiile (adica posibilitatea eliberarii si la o data ulterioara numai pentru luna in curs ) sunt : în caz de sarcină şi lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate), pentru perioada de internare în spital, pentru aparat gipsat, numai de către medicul ortoped/chirurg, situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile sau în caz de carantină.

• Orice prelungire a unui concediu medical se efectuează pe un nou certificat de concediu medical

• Constituie contraventie calculul si plata eronata a indemnizatiilor – amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei

 

Anexa
Codurile de indemnizatie care se pot trece pe concediul medical precum si procentele de indemnizatie care le sunt asociate sunt :
01 Boala obisnuita 75%
02 Accident în timpul deplasării la/de la locul de muncă 100%/80%
03 Accident de munca 100%/80%
04 Boala profesionala 100%/80%
05 Boala infectocontagioasa din grupa A 100%/80%
06 Urgenţă medico-chirurgicală 100%
07 Carantina 75%
08 Sarcina si lauzie 85%
09 Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 7 ani sau copil cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani 85%
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru – Fără a depăşi 25% din baza de calcul
11 Trecerea temporară în altă muncă – Fără a depăşi 25% din baza de calcul
12 Tuberculoza 100%
13 Boala cardiovasculara 75%
14 Neoplazii, SIDA 100%
15 Risc maternal 75%

Articole similare

Comentariul tau aici