Concediul de odihna este un drept fundamental al oricarui salariat, garantat prin legislatia muncii, menit sa asigure refacerea capacitatii de munca si echilibrul dintre viata profesionala si cea personala.
Nimeni nu poate renunta, ceda sau limita dreptul sau la concediul de odihna anual – este un drept garantat prin lege.
Durata minima si durata efectiva
- Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare
- Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste în contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Gestionarea concediilor de odihna
In SmartBill Conta gestionarea concediilor de odihna se face usor in modulul de salarizare.
In primul rand, atunci cand se configureaza salariatii, se seteaza pentru fiecare angajat numarul de zile de concediu de odihna la care are dreptul, conform contractului individual de munca.

Aceasta informatie va fi ulterior utilizata in rapoartele generate cu privire la numarul de zile de concediu de odihna ramase.
In al doilea rand, zilele de concediu medical pe care angajatii le iau in cursul lunii se inregistreaza in pontajele lunare.
Acestea se completeaza in sectiunea Calcul salarial: descarca/incarca pontaj.

O data completate pontajele, aplicatia va putea determina numarul de zile ramase scazand din zilele cuvenite pe an, zilele de concediu care au fost luate.
In sectiunea de rapoarte din SmartBill Conta se regasesc astfel:
- Raport concedii de odihna si
- Centralizator concedii de odihna

In Raport concedii de odihna, se poate regasi la fiecare angajat, pentru fiecare an, o situatie a zilelor de concediu cuvenite, efectuate si a zilelor ramase.
Astfel, pentru anagajator este foarte utila aceasta evidenta care ii permite sa aiba o situatie la zi a zilelor ramase.

Pe de alta parte, in Centralizator concedii de odihna regasim si o estimare a valorii zilelor de concediu neefectuat, utila pentru angajator la inregistrarea provizionului pentru concedii neefectuate la final de an:

Exista anumite perioade in care angajatul nu este prezent la munca dar care nu se scad din concediul de odihna, astfel:
- sarbatorile legale în care nu se lucreaza
- zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil
- perioadele de incapacitate temporara de munca
- concediul de maternitate
- concediul paternal
- concediul de risc maternal
- concediul pentru îngrijirea copilului bolnav
- concediul de îngrijitor
- perioada absentei de la locul de munca în conditiile art. 152.2 din Codul muncii.
Art 152.2 face referire la situatiile in care salariatul absenteaza de la locul de munca în situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, în conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pâna la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului. Astfel de absente de la locul de munca nu pot avea o durata mai mare de 10 zile lucratoare într-un an calendaristic.
Important !
- concediul de odihna se efectueaza în fiecare an.
- daca salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul urmator celui în care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
- compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai în cazul încetarii contractului individual de munca.