Incepând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Indemnizaţia lunară prevazuta pentru concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
Indemnizaţia lunară prevazuta pentru concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.
Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an si obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani
Atentie! Daca parintii, conform OUG 111/2010, au optat pentru concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului de pana la 2 ani, chiar daca revin la serviciu inainte de acest termen, nu vor putea beneficia de stimulentul de insertie. Solicitarea stimulentului de insertie trebuie facuta in scris, pe baza de cerere, neputand fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor. Cererile pentru acordarea stimulentului de insertie se depun la primaria comunei, orasului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Oana Tomoiaga