Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Actul legislativ care reglementeaza acordarea concediului de crestere copil si calculul indemnizatiei este OUG nr. 111 din 8 decembrie 2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
Cine poate beneficia de concediul de crestere copil si de indemnizatia CIC?
Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni :
- venituri din salarii și asimilate salariilor
- venituri din activități independente
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură,
supuse impozitului pe venit, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
Calculul indemnizatiei
Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Cele 12 luni mentionate anterior pot fi formate si din luni in care persoana a fost in urmatoarele situatii (nu le vom mentiona pe toate, doar pe cele mai frecvente):
- a beneficiat de indemnizație de șomaj sau s-a aflat in evidenta AJOFM in vederea acordarii indemnizatiei de somaj
- a fost in concediu medical
- au fost in perioada de întrerupere temporară a activității, din inițiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
- au beneficiat de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului;
- au beneficiat de concediu fără plată pentru creșterea copilului;
- frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învățământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului “A doua șansă”, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licență ori de master, precum și ale învățământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în țară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educației Naționale, cu excepția situației de întrerupere a cursurilor din motive medicale;
- au calitatea de doctorand
- se află în perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor învățământului obligatoriu sau, după caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale învățământului preuniversitar, universitar la nivelul studiilor universitare de licență sau de master și postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, cu sau fără examen de absolvire, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în șomaj, calculate începând cu data de 1 a lunii următoare finalizării studiilor;
Cum se iau in calcul veniturile pentru luna nasterii copilului?
Pentru luna nașterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizația de maternitate.
Ce se intampla daca nasterea are loc inainte de termen si nu se poate indeplini conditia privind 12 luni de venit in ultimii 2 ani?
OUG 111/2010 prevede ca in situația în care nașterea copilului se produce înainte de termen, perioada aceea de 12 luni se diminuează cu perioada cuprinsă între data nașterii copilului și data prezumată a nașterii, certificată de medicul de specialitate.
Unde se depun cererile pentru indemnizatii?
Institutia care se ocupa de procesarea documentatiei este Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecţie Socială.
Documente necesare sunt publicate pe site-ul institutiei.
De exemplu, pentru Cluj sunt disponibile aici: http://cluj.mmanpis.ro/informatii-de-interes-public/formulare-tip/