Completarea declaratiei unice pentru venituri estimate si norma de venit – intrebari si raspunsuri ANAF

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In data de 24.07.2019, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania si la sosirea in Romania”.

Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:

a.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. Daca am contract de munca si un contract de drepturi de autor cu retinere de impozit de 10% la sursa, mai declar acest venit in declaratia unica?”

a.) Raspuns ANAF: “In situatia prezentata de dvs, nu trebuie sa depuneti declaratia unica.”

b.) Intrebare contribuabil: “Bună ziua. Dacă azi e depusă declarația unică în vederea deschiderii unui dosar de asigurat la Casa de Sănătate, cât de repede pot fi trimise datele de la ANAF către Casa de Sănătate? În cazul unei urgențe. Mulțumesc.”

b.) Raspuns ANAF: “Referitor la cele prezentate de dumneavoastră vă comunicăm faptul că veți dobândi calitatea de asigurat la data depunerii declarației unice, iar suma de plată în contul CASS, pentru 12 luni, este stabilită prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe țară, indiferent de data depunerii declarației.

Salariul minim brut pe țară, în funcție de care se stabilește contribuția pentru persoanele fără venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019. Prin urmare, cota CASS 10% aplicată la 12.480 lei înseamnă 1.248 de lei.

Aceasta este suma care trebuie achitată până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția, indiferent de data depunerii declarației.”

c.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua! Pentru a se asigura la sanatate, o persoana fizica fara venituri depune declaratia unica si plateste CASS, asigurandu-se astfel pentru 12 luni de la depunerea declaratiei. Dar daca in acest interval de timp se angajeaza si i se opresc contributiile ca salariat, poate depune declaratia rectificativa? Se recalculeaza ce s-a achitat?”

c.) Raspuns ANAF: “Buna ziua! În situația prezentata de dvs., dacă începeți sa realizați venituri din salarii și asimilate salariilor, depuneti la organul fiscal competent în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul declarația unica și veți recalcula obligația de plată reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul în curs.

d.) Intrebare contribuabil: “Care este termenul de plata pentru impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2019?”

d.) Raspuns ANAF: “Termenul de plată este până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează impozitul și contribuțiile sociale. Facem mențiunea că, persoanele fizice pot efectua plăți reprezentând impozit și contribuții sociale de sănătate datorate, oricând până la împlinirea termenului de plată.

e.) Intrebare contribuabil: “Bună ziua! In cazul in care s-a calculat bonificație ptr 2019 pînă cind se poate depune rectificativă? Vă mulțumesc!”

e.) Raspuns ANAF: “Bună ziua! Având în vedere situația prezentată de dvs.puteți rectifica declarația privind venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere”.

f.) Intrebare contribuabil: “Persoana fizica realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, veniturile sunt delarate de catre “angajator” prin intermediul D112 si impozitul a fost retinut si platit la sursa si la unele contracte s-a platit si CAS si CASS. Mai exista obligatia depunerii declaratiei unice?”

f.) Raspuns ANAF: “Din situația prezentata de dvs, înțelegem ca realizați venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care impozitul se reține la sursă, obținut de la un singur plătitor de venit, iar nivelul net sau brut, după caz, estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe țară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuțiile sociale.

În această situație plătitorul de venit are obligația să calculeze, să rețină și să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate și contribuția de asigurări sociale, precum și să depună Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.

Nivelul contribuțiilor calculate și reținute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părți, până la concurența contribuțiilor aferente venitului ales precizat în contract. În această situație dvs. nu aveți obligatia depunerii declaratiei unice.”

Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-

Sursa: ANAF

Articole similare

Comentariul tau aici