Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 25.04.2018, ANAF a realizat pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta cu privire la “Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independente – realizate in anul 2017 si/sau estimate pentru anul 2018”. Iata cateva dintre intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile acordate de specialistii ANAF:
a.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. Sunt angajata cu C.I.M., 8 h/zi, cu salariu mai mare de 1900 lei. In anul 2017 ca PFI, am avut venituri nete din comisioane, asistent in brokeraj, 6500 lei net, pentru care am depus D200 in data de 29.01.2018. Am depus si D220 pentru anul 2018 cu un venit net estimat de 5400 lei.
- Trebuie sa depun D212? Daca raspunsul este da, atunci care capitol si sectiune trebuie sa completez din D212
- Veniturile salariale se cumuleaza cu veniturile obtinute din comisioane, ca PFI?
- Trebuie sa platesc CAS si CASS pentru veniturile nete din comisioane, ca PFI?
- CAS si CASS sunt cheltuieli deductibile?
- Veniturile din comisioane (asigurari) sunt activitati de comert, prestari servicii sau profesii liberale? Care casuta se bifeaza in D212?”
a.) Raspuns ANAF: “1. În situaţia în care, în anul 2018, aţi depus formularul 200 până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.18/2018, nu aveţi obligaţia completării Capitolului I al “Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice” pentru veniturile realizate în anul 2017 însă, chiar dacă aţi depus formularul 220, trebuie să depuneţi şi formularul 212 până la data de 16 iulie 2018, completând Capitolul II. “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate”.
2. Veniturile din salarii, nu se cumulează cu veniturile obţinute ca PFI.
3. În cazul în care venitul nu se încadrează în plafonul reprezentând cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară, nu aveţi obligaţia dar puteţi opta atât pentru plata contribuţiei de asigurări sociale cât şi pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, la termenul stabilit de legislaţia în vigoare.
4. CAS datorată este deductibilă, iar.CASS nu este deductibila la calculul venitului anual impozabil din activităţi independente.
5. În formularul 212, pentru veniturile din comisioane veţi completa rubrica Activităţi independente – activități de producție, comerț, prestări servicii.”
b.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua,
- O persoana care a avut venituri din dividende sau drepturi de autor in 2017 peste 22800 lei, are obligația sa sa depună declaratia 212 in 2018?
- Daca o persoana estimează ca in 2018 va avea venituri din drepturi de autor / dividende peste 22800 lei, trebuie sa depună declaratia 212?
- Dar daca estimează venituri sub 22800 lei?
- Pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, daca sunt mai multe contracte care se semnează pe parcursul anului, se va redepune D.211 cumulând sumele estimate de la fiecare contract in parte?”
b.) Raspuns ANAF: “Referitor la intrebarea 1
Nu aveţi obligaţia depunerii formularului 212 pentru veniturile din dividende încasate în anul 2017.
În ceea ce priveşte veniturile din drepturi de autor realizate in anul 2017 intrucât nu aţi precizat dacă modul de determinare a venitului net anual este în sistem real sau prin reţinere la sursă facem următoarele precizări:
- in situaţia în care impozitul pe venit a fost reținut la sursă, in cotă de 10%, de către plătitorul de venit, sau în situaţia în care aţi optat pentru stabilirea venitului net anual în sistem real aveţi obligaţia depunerii formularului 212 pentru declararea venitului realizat în anul 2017;
- în situaţia în care impozitul pe venit a fost reținut la sursă, in cotă de 16%(impozit final), de către plătitorul de venit, nu aveţi obligaţia depunerii formularului 212 pentru declararea venitului realizat în anul 2017.”
c.) Intrebare contribuabil: “Buna dimineata. Am vandut ca persoana fizica o masina in valoare de 40.000 lei. Trebuie sa depun declaratia sau nu?”
c.) Raspuns ANAF: “Buna dimineata, in situatia dvs nu este necesar sa depuneti declaratia unica.”
d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua, mai este necesar ca D212 sa fie completata in cazul in care D201 pentru 2017 a fost deja depusa la data de 09.02.2018 ?”
d.) Raspuns ANAF: “În situaţia în care aţi depus deja formularul 201 pentru veniturile realizate din străinătate în anul 2017, înainte de intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2018 nu mai aveţi obligaţia depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – formular 212, pentru veniturile realizate în anul 2017 capitolul I, dar în funcţie activitatea desfăşurată sau de categoria de venit estimată a se realiza în anul 2018 aveţi obligaţia de a depune , sau nu declaraţia unică completând capitolul II ” Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza în românia și contribuții le sociale datorate în anul 2018.”
e.) Intrebare contribuabil: “Buna dimineata. Am rugamintea sa imi spuneti cum se procedeaza in situatia in care am depus D200 pentru veniturile din 2017, insa doresc sa depun rectificativa. Se va depune D212 bifand “Declaratie rectificativa? Multumesc.”
e.) Raspuns ANAF: “Pentru rectificarea Declarației privind veniturile realizate din România (formularul 200) pentru anul 2017 se depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212), bifând în secțiunea B. – Capitolul I.
Date privind veniturile realizate în anul 2017 numai cămpul „Date privind veniturile realizate din România în anul 2017”, nefiind necesar a se bifa și câmpul „Declarație rectificativă privind Capitolul I.”, întrucât așa cum este specificat la Art. II alin. (8) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018, datele declarate de contribuabili prin formularul 212 primează în fața celor declarate prin formularul 200, organul fiscal utilizând pentru definitivarea anului 2017 datele declarate în declaraţia unică.”
f.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua. O intreprindere individuala impozitata la norma de venit cu norma sub 22.800 trebuie sa depuna declaratia 212? In ceea ce priveste contributia la sanatate si Cas la norma de venit sub 22.800 lei optional se poate asigura? sau este obligatoriu? La sanatate poate plati o jumatate de an fiind asigurat tot anul daca depune declaratie pana in 15.07.2018?”
f.) Raspuns ANAF: “Pentru veniturile din activităţi independente, realizate în cadrul unei întreprinderi individuale, impusă la normă de venit, se depune formularul 212 până la data de 16 iulie 2018. În ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor art. 180 din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin OUG 18/2018, persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevăzute, sub nivelul plafonului minim de 22.800 lei pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Contribuţia de asigurări sociale se datorează la un venit ales ce nu poate fi sub nivelul plafonului minim de 22800 lei
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată se calculează de contribuabili la o bază de calcul reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data depunerii dacă depun declaraţia unică până la împlinirea termenului legal de depunere.”
g.) Intrebare contribuabil: “Bună ziua! V-aș ruga să precizați dacă eu am înțeles bine că cei care realizează venituri dintr-o singură sursă copletează declarația doar pînă la ANEXA.
Cei care au plătit în 2017 cnf. impunerii anticipate un impozit mai mare decit cel real cum se face regularizarea și dacă această sumă poate fii luată în calcul ca plată anticipată ptr.care se poate cere bonificației iar la capitolul C sa fie trecute doar sumele rămase a fi plătite pînă la 15 .12.2018.”
g.) Raspuns ANAF: “Da, raționamentul dvs. este corect, dacă realizaţi doar venituri dintr-o singură sursă, din activităţi independente. Referitor la compensare, aceasta se realizează potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.
Mai multe intrebari si raspunsuri le puteti gasi pe pagina de Facebook a ANAF-ului – click aici-
Sursa: ANAF