Prestarea de servicii comerciale in cadrul sectorului alimentar si alimentatie publica presupune indeplinirea anumitor caracteristici specifice sectorului in ceea ce priveste pregatirea personalului si a organizarii activitatii.
In ceea ce priveste sectorul alimentar si alimentatie publica, in vederea exercitarii de activitati comerciale este nevoie de personal calificat care sa detina cunostinte de specialitate. Acesta va trebui sa indeplineasca cel putin una din urmatoarele conditii impuse pentru a fi considerat calificat in acest domeniu:
- să fii absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare sau,
- să fii desfăşurat cel puţin doi ani de activitate profesională de comercializare produse alimentare şi să fi absolvit un curs de noţiuni de fundamentare de igienă
Magazinele specializate in domeniul alimentar si alimentatie publica ce practica vanzarea cu amanuntul nu pot fi închise mai mult de două zile consecutive, cu excepţia unor cauze obiective de nefuncţionare. Este interzisă plata restului către consumator sub orice altă formă decât acordarea acestuia în numerar, nerespectarea acestei prevederi sancţionându-se cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei.
Baza legala: OG 99/2000, actualizata
Un bun comerciant va sti intotdeauna cum sa isi organizeze activitatea pentru a fi una cat mai sustenabila din punct de vedere a profitabilitatii. Ce documente se intocmesc? Cum se corecteaza facturi? Ce se afiseaza obligatoriu la mod vizibil in incinta magazinului? Ce control poti sa primesti de la stat si care sunt contraventiile?
Informatii utile asezate intr-un manual practic ,, Ghidul Comerciantului” inglobeaza intr-o maniera cat mai facila modalitati de conducere a activitatii in limitele prevederilor legale.
Oana Tomoiaga