Entitățile juridice, cum ar fi persoanele fizice autorizate (PFA) sau societățile cu răspundere limitată (SRL) care nu sunt înregistrate in scop de tva in tara conform art. 316 din Codul fiscal, dar sunt implicate în tranzacții cu alte companii din statele membre ale UE, necesită un cod de TVA intracomunitar. Utilizarea acestui cod este reglementată de articolul 317 din Codul Fiscal, care stipulează obligativitatea obținerii acestuia pentru persoanele impozabile neplătitoare de TVA care efectuează tranzacții intracomunitare.
Codul de TVA este un număr unic de identificare care permite efectuarea tranzacțiilor fără a percepe TVA pentru operațiunile interne, dar aplicând TVA pentru cele din spațiul comunitar.
Structura Codului de TVA
Codul de TVA , fie ca este cod special fie cod normal de TVA începe cu codul țării emitente, urmat de numărul de TVA național.
Condiții de Necesitate a Codului de TVA Intracomunitar
Codul de TVA intracomunitar este necesar în următoarele situații:
- prestarea de servicii pentru alte persoane impozabile din Uniunea Europeană, unde factura fiscală include codul de TVA al prestatorului și se solicită comunicarea codului de TVA al clientului.
- achiziționarea de servicii de la alte persoane impozabile din Uniunea Europeană
- achiziția intracomunitară de bunuri ce depășește suma de 10.000 euro pe an.
Anularea codului special de TVA
Persoana înregistrată în scop special poate solicita anularea înregistrării sale oricând, după expirarea anului calendaristic următor celui în care a fost înregistrată, dacă valoarea achizițiilor sale intracomunitare nu a depășit plafonul de achiziții în anul în care face solicitarea sau în anul calendaristic anterior și dacă nu și-a exercitat opțiunea .
Persoana înregistrată in scop special poate solicita anularea înregistrării oricând după expirarea a 2 ani calendaristici care urmează anului în care a optat pentru înregistrare, dacă valoarea achizițiilor sale intracomunitare nu a depășit plafonul de achiziții în anul în care depune această solicitare sau în anul calendaristic anterior, dacă nu și-a exercitat opțiunea.
Dacă după expirarea anului anului/celor 2 ani, asa cum au fost prevazuti mai sus, care urmează celui în care s-a efectuat înregistrarea, persoana impozabilă efectuează o achiziție intracomunitară în baza codului de înregistrare în scopuri de TVA, obținut conform prezentului articol, se consideră că persoana a optat, cu excepția cazului în care a depășit plafonul de achiziții intracomunitare.
Organele fiscale competente vor anula înregistrarea unei persoane din oficiu sau, după caz, la cerere, în următoarele situații:
a) persoana respectivă este înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 316 ; sau
b) persoana respectivă are dreptul la anularea înregistrării în scopuri de TVA, conform prezentului articol, și solicită anularea
c) persoana respectivă își încetează activitatea economică.
Rata TVA Intracomunitar
Conform Legal Badger, ”Rata TVA-ului intracomunitar nu este fixă, ea variază în funcție de rata standard de TVA a fiecărei țări din Uniunea Europeană care trebuie să respecte regulile generale privitoare la tranzacțiile intracomunitare. În România, rata standard de TVA este de 19 %. Însă, dacă o companie din România încheie o tranzacție cu o altă companie dintr-o țară UE rata de TVA aplicabilă va fi cea specifică țării cu care se încheie tranzacția.”
Declararea TVA-ului intracomunitar în România se efectuează prin:
- Depunerea Declarației 301
- Depunerea Declarației 390
Documentația necesară pentru obținerea codului de TVA Intracomunitar
Pentru obținerea codului de TVA intracomunitar se depune declarația 700 însoțită de:
- copie după certificatul de înregistrare al firmei.
- copie după cartea de identitate a administratorului firmei.