Codul muncii – proiect: banca orelor de munca, saptamana de lucru comprimata, regimul on call si in regim de permanenta

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Un nou proiect de completare a Codului muncii se afla in dezbatare la Camera Deputatilor, proiect care vizeaza introducerea unor noi elemente precum: banca orelor de munca, saptamana de lucru comprimata, munca in regim de garda (“on call”), munca in regim de permanenta, partajarea locului de munca si anul de lucru comprimat.

Iata detaliat propunerile:

Completarea Articolul 118 la Codul muncii cu prevederile referitoare la banca orelor de munca, astfel :

Art. 118^1 Banca orelor de munca

  • Angajatorul poate stabili un program de munca flexibil, bazat pe banca orelor de munca efectuate de un salariat, cu acordul sau, la solicitarea salariatului in cauza.
  • Angajatorul si salariatul stabilesc prin contractul de munca durata timpului de munca, exprimata cu numarul total de ore ce urmeaza a fi prestat de salariat intr-o luna; aceasta va reprezenta banca orelor de munca.
  • In functie de durata totala a timpului de munca al salariatului, agreata conform alin (2), se va stabili daca salariatul lucreaza cu norma intreaga sau cu timp partial.
  • Durata zilnica a timpului de munca este agreata de catre angajator si salariat la inceputul fiecarei luni sau la inceputul fiecarei saptamani, astfel incat la finalul lunii numarul cumulta de ore sa fie egal cu numarul agreat de banca orelor de munca. angajatorul va tine evidenta programului de lucru astfel agrea conform art.119 alin (2).
  • Angajatorul si salariatul au libertatea totala de a stabili numarul de ore ce vor fi lucrate efectiv de salariat pe zi, acestea fiind contabilizate zilnic in banca orelor de munca. Media orelor de lucru nu poate depasi 40 de ore pe saptamana, cu respectarea dispozitiilor art.113 alin (2) si 114.
  • Angajatorul si salariatul pot conveni ca orele astfel prestate sa fie la sediul angajatorului, de la domiciliul salariatului sau in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Practic, angajatul impreuna cu angajatorul decid durata timpului de munca, orele prestate efectiv de catre salariat intr-o luna.

Art. 118^2 Saptamana de lucru comprimata

  • Angajatorul poate stabili un program de munca flexibil, de tipul saptamanii comprimate, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
  • Angajatorul si salariatul satbilesc prin contractul de munca repartizarea programului de lucru, astfel incat din comprimarea zilelor de munca salariatului sa ii rezulte o zi in plus de repaus saptamanal, raportata la timpul de munca agreat.
  • Angajatorul si salariatul au libertatea totala de a stabili numarul de ore ce vor fi lucrate efectiv de salariat pe zi. Media orelor de lucru nu poate depasi 40 de ore pe saptamana, cu respectarea dispozitiilor art. 113 alin (2) si 114.
  • Angajatorul va tine evidenta programului de lucru astfel agreat conform art.119 alin (2)

Prin introducerea acestei prevederi, la stabilirea programului de lucru, prin comprimarea zilelor de lucru, angajatul beneficiaza de o zi in plus de repaus saptamanal.

Art. 118^3 Munca in regim de garda (“on call”)

  • Angajatorul poate stabili un program de munca flexibil, de tipul muncii in  regim de garada, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
  • Munca in regim de garda se efectueaza de salariat, de regula, in ture, salariatul putandu-si desfasura activitatea la sediul angajatorului, la sediul unui tert, de la domiciliul sau in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si a comunicatiilor.
  • Salariatul va putea lucra in regim de garda cu norma intrega sau cu timp partial, in functie de durata timpului de munca agreata in contractul individual de munca.
  • Pe toata perioada muncii in regim de garda salariatul va fi la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa cheme salariatul la locul de munca sau la sediul unui tert pentru a presta munca pe baza de interventie, sau sa-i solicite prestarea muncii  prin mijloace de comunicare la distanta, in orice moment din timpul de lucru prestat in regim de garda.
  • Programul de munca in regim de garda poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art.112 si 114

Munca in regim de garda presupune ca salariatul sa lucreze in ture de la sediul angajatorului, de la domiciliu, de la sediul unui tert sau in alt loc de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si a comunicatiilor.

Art. 118^4 Munca in regim de permanenta

  • Angajatorul poate stabili un program de munca felxibil, de tipul muncii in regim de permanenta, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
  • Angajatorul si salaiatul stabilesc prin contractul de munca repartizarea programului de lucru, in ture lungi de doua sau trei saptamani, in care salariatii nu vor putea parasi perimetrul locului de munca al angajatorului, fiindu-le asigurata hrana si cazarea.
  • Pentru salariatii care presteaza munca in regim de premanenta, angajatorul va asigura in perimetrul locului de munca al angajatorului spatii adecvate de hrana, cazare si recreere, astfel incat pe perioada muncii in regim de permanenta salariatii sa nu se deplaseze la domiciliu, ci sa ramana in acest perimetru.
  • Programul de munca in regim de permanenta poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art.112 si art 114.
  • Timpul de repaus zilnic si saptamanal va fi desfasurat de salariatii care presteaza munca in regim de permanenta in perimetrul locului de munca in spatiile de cazare si recreere.
  • Avnad in vedere restrictiile aplicate salariatilor cu privire la desfasurarea timpului de repaus zilnic si repaus saptamanal in perimetrul locului de munca, salariatii vor beneficia de un spor la salariu, spor de izolare, stabilit prin contractul colectiv de munca, sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
  • Munca in regim de permanenta se poate desfasura de angajatori doar cu autorizarea prealabila a inspectoratului teritorial de munca si cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest sens, angajatorul face o cerere scrisa catre inspectoratul teritorial de munca solicitand aceasta autorizare si aratand motivele care justifica prestarea muncii in acest regim.

Cu acordul salariatului, angajatorul poate stabili repartizarea programului de munca in ture lungi de doua sau trei saptamani. Asta inseamna ca angajatii nu vor putea parasi perimetrul locului de munca. Pe toata aceasta perioada masa, spatiile de recreere si cazare sunt asigurate de angajator.

Art. 118^5 Partajarea locului de munca

  • Angajatorul poate stabili un program de munca flexibil, de tipul muncii in regim partajat al locului de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatilor in cauza.
  • Acest program de munca flexibil presupune crearea unui singur loc de munca in organigrama angajatorului, avand atributiile specifice postului  partajate intre salariatii care vor imparti acest post in functie de abilitatile si competentele acestora.
  • In cazul partajarii locului de munca, salariatii indeplinesc, de regula, atributii diferite ale aceluiasi post, pe cale de exceptie existand si posibilitatea ca ambii salariati sa indeplineasca aceleasi atributii.
  • Angajatorul impreuna cu salariatii stabilesc la inceputul fiecarei luni, repartizarea programului de lucru pentru fiecare salariat care este angajat pe un loc de munca partajat, astfel incat salariatii sa lucreze o durata diferita a timpului de lucru pe ore zi sau pe zile per saptamana.
  • Programul de munca in regim de permanenta poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.
  • Angajatorul va tine evidenta programului de lucru astfel agreat conform art. 119 alin. 2.

Angajatii ocupa un loc de munca partajat, iar la inceputul fiecarei luni se face repartizarea programului de munca astfel incat salariatii sa lucreze o durata diferita a timpului de lucru pe ore zi sau pe zile pe saptamana

Art. 118^6 Anul de lucru comprimat

  • Angajatorul poate stabili un program anual de munca flexibil, de tipul anului de lucru comprimat, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
  • Angajatorul si salariatul stabilesc prin contractul individual de munca repartizarea programului de lucru, astfel incat comprimarea lunilor de munca salariatului sa ii rezulte o luna sau maxim doua in plus de timp de repaus.
  • Prin derogare de la prevederile art. 148, salariatul va efectua tot concediul de odihna anual comprimat intr-o singura luna, beneficiind de una sau maxim doua luni in plus de timp de repaus neplatit, raportate la un an calendaristic, conform contractului de munca
  • Lunile de rapaus neplatit vor fi agreate in contractul individual de munca, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate. O luna de repaus reprezinta perioada de 30 de zile acordate consecutiv de angajator salariatului.
  • In cadrul anului de lucru comprimat, perioada de o luna sau maxim doua luni de repaus neplatit reprezinta vechime in munca cu stagiu de cotizare zero.

Salariatului ii se poate oferi o luna sau doua in plus de repaus neplatit.

Articole similare

Comentariul tau aici