Abrevierea CAEN provine de la Clasificarea Activitatilor Economice Nationale.
La constituirea firmei este obligatorie alegerea si mentionarea in actul constitutiv a acestui cod CAEN. Conform legii firma trebuie sa aiba un cod CAEN principal si poate sa aiba unul sau mai multe coduri secundare. Acest cod apare si in certificatul de inregistrare.
Foarte important este faptul ca firma poate sa deruleze doar activitatile mentionate in actul constitutiv. Conform art. 7 din Legea societatilor comerciale actul constitutiv al societatii cu raspundere limitata va cuprinde obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale.
Nulitatea unei societati inmatriculate in registrul comertului poate fi declarata de tribunal atunci cand actul constitutiv nu prevede obiectul sau de activitate sau obiectul de activitate al societatii este ilicit sau contrar ordinii publice.
Exista anumite restrictii privind obiectul de activitate. Astfel, exista:
• activitati interzise a fi desfasurate de unele categorii de agenti economici;
• societati pentru a caror constituire si/sau modificare a actelor constitutive ale acestora, legea prevede avize/ autorizatii prealabile constituirii ;
• activitati economice pentru desfasuarea carora legea impune conditia obiectului unic de activitate;
• activitati economice pentru desfasuarea carora legea impune conditia obiectului principal de activitate ;
Listele cu aceste restrictii se pot gasi aici.
Schimbarea obiectului de activitate
Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor privind modificarea obiectului de activitate (completare, extindere, reformulare, precizare domeniu şi activitate principală, schimbarea domeniului şi activităţii principale), asa cum sunt prezentate pe site-ul ONRC sunt:
1. Cererea de înregistrare (original);
2. Actul modificator al actului constitutiv (hotărârea adunării generale a asociaţilor acţionarilor/decizia asociatului unic/decizia CA/directoratului sau actul adiţional la actul constitutiv respectiv, hotărârea membrilor GIE, GEIE, cu sediul în România (original);
3. Actul constitutiv actualizat;
4. Dacă este cazul, certificatul de înregistrare şi anexa/anexele, în original;
5. Declaraţia-tip pe propria răspundere (original), semnată de asociaţi sau de administratori din care să rezulte, după caz, că:
– persoana juridică nu desfăşoară, la sediul social, activităţile declarate, o perioadă de maximum 3 ani ;
– persoanele juridice îndeplinesc condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii
6. Dacă este cazul:
– avizele prealabile prevăzute de legile speciale (copie);
– împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (original).
7. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale:
– taxe de registru;
– tariful de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV –a.