Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Ce este sediul secundar?
Prin sediu secundar se intelege un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea contribuabilului cum ar fi: birou, magazin, atelier, depozit si altele asemenea. Prin sediu secundar se intelege si un santier de constructii, un proiect de constructie, ansamblu sau montaj ori activitati de supervizare legate de acestea, numai daca santierul, proiectul sau activitatile dureaza mai mult de 6 luni. Sunt sedii secundare sediile permanente definite potrivit Codului fiscal.
Contribuabilul/Platitorul cu domiciliul fiscal in Romania are obligatia de a declara, in termen de 30 de zile, infiintarea de filiale si sedii secundare in strainatate.
Daca societatea detine mai mult de 5 angajati care isi desfasoara activitatea la aceste sedii secundare infiintate, vor trebui sa solicite cod fiscal special.
Acest codul fiscal special dobandit va fi utilizat doar pentru declararea impozitului pe salarii, din formularul 112 (sectiunea F.2. Sedii secundare), pentru acei angajati care isi vor desfasura activitatea la aceste sedii secundare.
Atentie! Sumele aferente impozitului pe salarii pentru sediile secundare se vor plati separat fata de impozitul pe salarii pentru sediul social (se vor face 2 plati distincte), mentionandu-se valoarea aferenta fiecarui cod fiscal (a se face distinctia intre cod fiscal sediu social si cod fiscal sedii secundare).
Plata impozitului pe salarii datorat de sediile secundare se face in contul unic 55.03 “Sume incasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in curs de distribuire”.
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-