Concediul de odihna
Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Concediul medical
Acest concediu este determinat de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii. Durata maximă de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de incapacitate. Totuși, de la a 91-a zi, concediul poate fi prelungit de medicul specialist până la 183 de zile, doar cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
Indemnizația pentru un concediu medical va fi suportată de către angajator din prima până în a 5-a zi de incapacitate de muncă si doar in cazul în care concediul este acordat pentru o perioadă mai mare de timp, începând cu a 6-a zi, ajutorul este plătit din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) până la încetarea incapacității temporare de muncă sau, după caz, până la pensionarea asiguratului. Constituie contraventie calculul si plata eronata a indemnizatiilor – amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei
Concediul de maternitate
Concediul de maternitate se acorda pentru o perioada de 126 de zile: 63 de zile înainte de naştere si 63 de zile după naştere, cu posibilitatea de se compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.