Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
1.Productia presupune :materii prime , productie in curs de executie(optional) si produse finite.
La sfarsit de perioada este bine sa verifici ca registrul stocurilor pe fiecare tip enumerat anterior coincide ca valoare cu soldurile conturilor corespunzatoare din contabilitate.
2. Trebuie sa ai grija la incadrarea corecta a stocurilor in categoria care se potriveste : ceea ce pentru o entitate este considerat materie prima, pentru alta poate fi productie in curs de executie si invers.
3. În funcţie de specificul activităţii, entitatea poate alege sa evalueze si sa inregistreze produsele finite la intrare prin metoda costului efectiv (este prima metoda la care s-ar gandi oricine, chiar si fara educatie economica, daca ar fi sa implementeze un sistem de inregistrare a stocurilor) sau metoda costului standard (frecvent în activitatea de producţie ).
In majoritatea firmelor de productie se inregistreaza produsele finite in cursul lunii la acest cost standard sau bugetat, urmand ca la sfarsit de luna, sau chiar trimestrial sa se faca o ajustare prin care se inregistreaza diferenta dintre costul efectiv si costul standard. Ajustarea inseamna inregistrarea diferentelor de pret.
4..Pentru contabilizarea productiei se poate utiliza metoda inventarului permanent sau intermitent. (click aici pentru cate un exemplu de inregistrare)
5. Verificarea corelatiei 345 si 711
In cazul in care se lucreaza cu cost efectiv: Si 345 – SF 345 = Sf 711
In cazul in care se lucreaza cu cost standard : (Sold Final 345– Sold initial 345) + (Sold final 348- Sold initial 348) = sold final 711