Ce trebuie sa stii pentru deschiderea anului 2023?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

O data cu deschiderea unui an nou, antreprenorii dar si contabilii trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte, unele care tin de activitatile desfasurate si altele de noutatile fiscale pe care le aduce anul 2023.

Acestea sunt:

1.Anul incepe cu doua zile libere legale: 1 si 2 ianuarie 2023.

Salariatii care lucreaza in unitatile sanitare, cele de alimentatie publica precum si in locurile in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zilele libere, salariatii beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2.Deciziile de numerotare a documentelor interne

Daca urmeaza sa emiti diferite documente contabile trebuie definite seriile pentru anul 2023 si intocmite decizii de numerotare.

Conform pct. 24 din prevederilor O 2634/2015 privind documentele financiar contabile, entităţile vor asigura un regim intern de numerotare a documentelor financiar-contabile, astfel:

– persoanele care răspund de organizarea şi conducerea contabilităţii vor desemna, prin decizie internă scrisă, o persoană sau mai multe, după caz, care să aibă atribuţii privind alocarea şi gestionarea numerelor aferente;

– fiecare document va avea un număr de ordine sau o serie, după caz, număr sau serie ce trebuie să fie secvenţial(ă), stabilit(ă) de entitate. În alocarea numerelor se va ţine cont de structura organizatorică, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale etc.

Nu este obligatoriu sa schimbi seria, dar daca doresti sa faci acest lucru pentru o mai buna delimitare a facturilor pe ani, este recomandat sa facei acest lucru de la inceput de an.

Comanda aici lucrarea Noutati fiscale 2023

3.Dividende: Daca au fost repartizate dividende in cursul anului 2022 si nu fost platite pana la 31.12.2022, impozitul se va datora pana la 25 ianuarie 2023.

4.Operatorii care lucreaza in restaurante si baruri vor trebui sa aplice noile prevederi cu privire la bacsis – aceasta inseamna sa seteze in primul rand pe casa de marcat pozitia Bacsis cu TVA 0%, sa elibereze clientilor nota de plata cu noile campuri referitoare la bacsis si sa stabileasca o modalitate de repartizare a sumelor astfel incasate catre salariati. Despre aceasta noua lege am scris mai multe aici: Legea impozitarii bacsisului a fost promulgata in 23.12.2022

5. Operatorii din HORECA vor trebui sa tina cont de schimbarea cotelor de TVA la anumite produse incepand cu 01.01.2023, astfel:

Începând cu data de 01.01.2023 se exclud de la cota de TVA de 9% băuturile alcoolice şi băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99.
Tot cu aceeași dată se va aplica o cotă de 9% TVA, în loc de 5%, pentru servicii restaurant, catering.

6. Nu doar HORECA va fi afectata de noile cote de TVA – exista si alte modificari in alte domenii -am scris detaliat aici: Cotele de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2023

7.Inventarierea patrimoniului – obligatorie anual, se face de regula cu data de referinta 31 decembrie. Cel mai adeseam, in primele zile ale anului se recurge la inventarierea stocurilor, inainte de reluarea procesului de productie.

Articole similare

Comentariul tau aici