Ce spune codul etic despre onorariile contabililor ?

Iata ce se mentioneaza in Codul etic national al profesionistilor contabili la capitolul :

“Onorarii si alte tipuri de remuneratii “

240.1 Atunci cand incep negocierile privind serviciile profesionale, un profesionist contabil independent poate percepe orice onorariu pe care il considera corespunzator. Faptul ca un profesionist contabil independent percepe un onorariu mai mic decat altul nu este, in sine, neetic; cu toate acestea, pot exista amenintari fata de conformitatea cu principiile fundamentale care apar din nivelul onorariului perceput. De exemplu, o amenintare cauzata de interesul propriu fata de competenta profesionala si fata de prudenta este generata daca respectivul onorariu perceput este atat de mic incat ar putea fi dificil sa se realizeze misiunea in conformitate cu standardele tehnice si profesionale aplicabile.

 

240.2 Importanta unor astfel de amenintari depinde de factori cum ar fi nivelul onorariului perceput si serviciile pentru care se aplica. fiinand cont de aceste potentiale amenintari, trebuie avute in vedere si aplicate masurile de protectie necesare pentru a le elimina sau pentru a le reduce la un nivel acceptabil. Masurile de protectie care pot fi aplicate includ:

– atragerea atentiei clientului cu privire la conditiile misiunii si, in special, cu privire la baza pe care sunt percepute comisioanele si cu privire la ce servicii sunt acoperite de comisionul perceput;

– alocarea timpului si personalului calificat necesare pentru realizarea sarcinii.

 

240.3 Comisioanele contingente sunt adesea utilizate pentru anumite tipuri de misiuni de alta natura decat cele de certificare. Totusi, ele pot genera, in anumite circumstante, amenintari fata de respectarea principiilor fundamentale. Ele ar putea genera o amenintare a obiectivitatii de catre interesul propriu. Importanta acestor amenintari depinde de factori precum:

– natura misiunii;

– gama valorilor posibile ale onorariului;

– baza pentru determinarea onorariului;

– daca rezultatul tranzactiei este examinat de o terta parte independenta.

 

240.4 Importanta unor astfel de amenintari trebuie evaluata si, daca acestea sunt altfel decat nesemnificative, trebuie avute in vedere si aplicate masurile de protectie necesare pentru a le elimina sau pentru a le reduce la un nivel acceptabil. Astfel de masuri de protectie pot include:

– un precontract scris cu clientul privind baza de remunerare;

– prezentarea pentru grupul-tinta de utilizatori a activitatii realizate de catre profesionistul contabil independent si a bazei de remunerare;

– politici si proceduri de control al calitatii;

– examinarea de catre o terta parte obiectiva a activitatii realizate de catre profesionistul contabil independent.

 

Articole similare

Comentariul tau aici