Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Art. XI al OUG 30/2020 arata ca:
Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut pe economie.
De prevederile acestea beneficiază salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:
a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din anexa nr. 1 Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobate prin ordin;
b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzute la alin. (1) pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
Asadar pentru a beneficia de indemnizatie de la somaj in cazul reducerii activitatii trebuie sa avem 2 conditii indeplinite CUMULATIV:
1. reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 si
2. nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor
Ce insemna ca nu au capacitate financiara de a achita plata tuturor salariilor ?
Fiindca in lege nu se mentioneaza nimic concret, aplicand rationamentul firesc consideram ca firma nu detine suficient : numerar in casierie, solduri la banci pe conturi curente si la Trezorerie si depozite in conturi bancare, care cumulate sa acopere suma obisnuita de plata a salariilor.