Ce probleme au ramas nelamurite cu privire la split TVA?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In urma sesiunii de intrebari si raspunsuri de pe Facebook avand ca tema Split TVA, au ramas nelamurite cateva probleme, pentru care s-a solicita opinia Ministerului de Finante.

Iata mai jos o lista  :

  • Daca Trezoreria Statului va avea internet banking pentru plati incepand din 01.10.2017? sau care ar fi solutiile pentru evitarea randurilor la Trezorerie pentru depunerea ordinelor de plata aferent contului TVA ?
  • Exemplificarea modului in care determinam TVA-ul de virat in contul de TVA avand urmatoarele date:
    Vanzare cu AMEF: 1.000 lei, din care TVA 19%=200 lei si TVA 9%=100 lei.
    Incasarea acestui bon s-a facut astfel: numerar 650 lei, tichete masa 50, card 300 lei.
    Plata numerar furnizor 300 lei, din care TVA 50 lei.
    As vrea sa tineti seama de faptul ca la incasarile cu card/substitute numerar se vireaza TOT tva-ul incasat iar la numerar se vireaza diferenta intre tva incasat si tva platit. Sa mai tineti seama ca sunt 2 cote de TVA in bon. Nu am idee cum se poate determina TVA-ul separat pentru numerar si separat pentru card/tichete, iar incasarea a fost integrala, deci nu se poate aplica incasarea partiala. Daca se poate, raspunsul as vrea sa fie concret, cu cifre si rationament.
  • Cum vedeti sanctionarea greselilor la depunerea tva defalcat pentru termenul de cash de 7 zile? Nu credeti ca ar fi normal ca daca se strecoara greseli sa fie posibil sa fie reglate pana la depunerea documentelor de inchidere de luna fara sanctiuni?  Avand in vedere ca multe facturi au termene de plata care nu permit colectarea tva ului la data platii catre stat, pentru retragerea sumelor platite in avans de contribuabil din contul de tva, ANAF va fii capabil sa aprobe cererile ivite in acest sens in 3 zile? Aceste cereri se pot depune online sau se va sta la coada care oricum era destul de mare de la ghisee?
  • Factura emisa in 01.10.2017(30.000 baza+5.700 tva), incasata integral in 01.10.2017 in contul de tva. Presupunand ca nu am plati de facut furnizorilor, nu am niciun fel de datorii restante (BS, BASS, TVA, etc.), cu vector trimestrial la tva, rezulta ca eu datorez statului 5.700 de lei pe data de 25.01.2018. Ce se intampla cu cei 5.700 de lei? Raman blocati in contul de tva? Ori fac adresa catre ANAF si-mi aproba transferul in contul curent sau ridicarea de numerar? In cat timp? in 3 zile? Cum transmitem adresa si primim raspunsul? on-line?
  • Cum se va proceda in cazul TVA-ului dedus sau colectat in situatia in care incasarile si platile se fac prin sistemul PAYPAL?
  • Cum vom proceda in contabilitate pentru a transpune tva split?Aveti in vedere modificari la planul de conturi?
  • Cum vom proceda in cazul returului de marfa?
  • Avand in vedere costurile de administrare suplimentare care se v-or impune la implamentarea Split Tva, costuri pe care micii antreprenori care au contabilitatea externalizata nu si le permit, ati luat in calcul majorarea plafonului de la care devii obligatoriu platitor de TVA? Ar fi singura solutie pentru supravietuirea micilor afaceri ….

Articole similare