Ce prevede proiectul de cod fiscal pentru microintreprinderi incepand cu 2016 ?

Microintreprinderile vor fi afectate de potentialele modificari fiscale aplicabile din 2016. Spunem potentiale, fiindca ele mai urmeaza a fi reexaminate in Parlament dupa ce in luna iulie proiectul nu a fost promulgat de catre Presedinte. P

Iata care au fost propunerile :

  • la depasirea plafonului de 65.000 euro sau a ponderii de 20% (venituri din consultanta) se va plati impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv (si nu se va recalcula de la inceputul anului impozitul pe profit, asa cum este in prezent ).

·         pentru microintreprinderi se pastreaza o cota de 3% din venituri .

Pentru o cifra de afaceri de 10.000 lei pe luna, si un angajat cu salariul minim brut de 1.050 lei (8 ore) , o microintreprindere  plateste :

·         impozit micro : 3%* 10.000 lei = 300 lei

·         contributii sociale angajator= 242 lei

Total = 542 lei

Daca angajatul are un program de 1 ora/zi, contributiile sociale sunt de numai : 31 lei

·         1% va fi cota pentru microintreprinderile  aflate in primele 24 de luni de la data inregistrarii pentru persoanele juridice romane nou infiintate care au cel putin un salariat, iar actionarii/asociatii nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice.

Salariatul se refera explicit la norma intreaga , cu mentiunea ca este acceptabila si situatia in care microintreprinderile au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi sau daca au incheiate contracte de administrare sau mandat, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Articole similare

One Thought to “Ce prevede proiectul de cod fiscal pentru microintreprinderi incepand cu 2016 ?”

  1. Adrian Popescu

    Pentru microintreprinderi Codul fiscal este ostil . Care a fost rationamentul pentru care unei microintreprinderi nu i se permite sa deduca din baza impozabila cheltuielile cu salariile , chiria , varsamintele la buget aferente salariilor , energia electrica si furnizorii de servicii la care este obligata prin lege ? Codul fiscal este ostil antreprenorilor romani pentru ca ei nu se pot capitaliza . Romania are institutii publice multe , cu salariati multi si scumpi .

Comentariul tau aici