Pe site-ul Ministerului de finante a fost publicat un proiect de lege pentru modificarea si completarea normelor la Codul fiscal.
Mai jos sunt prezentate modificarile care vizeaza impozitul pe profit.
1.Normele în vigoare conţin prevederi de completare a registrului de evidenţă fiscală pentru situaţiile în care informaţiile cuprinse în declaraţia fiscală privind impozitul pe profit sunt obţinute în urma unor prelucrări ale datelor furnizate de evidenţele contabile,nestabilind obligaţia completării şi a celorlalte informaţii furnizate de evidenţa contabilă, respectiv venituri şi cheltuieli asupra cărora nu sunt efectuate ajustări fiscale, dar care sunt luate în calcul la stabilirea rezultatului fiscal.
Prin noile norme se completeaza cu precizări legate de informaţiile fiscale suplimentare ce trebuie înscrise în registrul de evidenţă fiscală, referitoare la veniturile impozabile realizate de un contribuabil, din orice sursă într-un an fiscal, potrivit art.19 alin.(1) din Codul fiscal, precum şi la cheltuielile efectuate în scopul realizării acestora, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, potrivit art.21 din Codul fiscal. Aceste informaţii sunt necesare pentru evidenţierea şi corelarea tuturor informaţiilor fiscale şi contabile, care stau la baza întocmirii declaraţiei privind impozitul pe profit.
“Pentru determinarea profitului impozabil contribuabilii sunt obligaţi să întocmească un registru de evidenţă fiscală, ţinut în formă scrisă sau electronică, cu respectarea dispoziţiilor Legii contabilităţii nr.82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor. În registrul de evidenţă fiscală trebuie înscrise veniturile impozabile realizate de contribuabil, din orice sursă într-un an fiscal, potrivit art.19 alin.(1) din Codul fiscal, cheltuielile efectuate în scopul realizării acestora, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, potrivit art.21 din Codul fiscal, precum şi orice informaţie cuprinsă în declaraţia fiscală, obţinută în urma unor prelucrări ale datelor furnizate de înregistrările contabile. Evidenţierea veniturilor impozabile şi a cheltuielilor aferente, se efectuează pe natură economică, prin totalizarea acestora pe trimestru şi/sau an fiscal.”
2.Normele metodologice actuale nu cuprind instrucţiuni de aplicare a art. 193 lit. b) din Codul fiscal, respectiv, pentru situaţiile de retratare a mijloacelor fixe amortizabile, în cazul trecerii de la modelul reevaluării la modelul bazat pe cost, pentru contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu IFRS;
Prin noua reglementare se asigura completarea normelor metodologice actuale cu precizări referitoare la regimul fiscal aplicabil situaţiilor de retratare a mijloacelor fixe amortizabile, în cazul trecerii de la modelul reevaluării la modelul bazat pe cost, pentru contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu IFRS.
3.Normele metodologice actuale nu cuprind precizări referitoare la regimul fiscal aplicabil veniturilor şi cheltuielilor rezultate din evaluarea obligaţiunilor precum şi al cheltuielilor rezultate din deprecierea obligaţiunilor.
Se completeaza aceste norme cu precizări referitoare la regimul fiscal aplicabil veniturilor şi cheltuielilor rezultate din evaluarea obligaţiunilor precum şi al cheltuielilor rezultate din deprecierea obligaţiunilor, în sensul impozitării/deducerii acestora la momentul înregistrării în evidenţa contabilă.
“ Veniturile şi cheltuielile rezultate din evaluarea titlurilor de participare şi a obligaţiunilor, efectuată potrivit reglementărilor contabile aplicabile, sunt luate în calcul la determinarea profitului impozabil. În valoarea fiscală a titlurilor de participare şi a obligaţiunilor se includ şi evaluările efectuate potrivit reglementărilor contabile aplicabile. La scoaterea din gestiune a titlurilor de participare se poate utiliza una dintre metodele folosite pentru scoaterea din evidenţă a stocurilor.”
4.Normele actuale, date în aplicarea art.30 alin.(4) din Codul fiscal, detaliază modul de declarare şi plată a impozitului pe profit trimestrial, datorat de o persoană juridică străină pentru veniturile obţinute din proprietăţi imobiliare situate în România sau din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română, impozit reţinut, la fiecare tranzacţie, de persoana juridică română sau de sediul permanent al unei persoane juridice străine. Aceste prevederi nu sunt corelate cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr.8/2013, prevederi care permit persoanei juridice străine să declare şi să plătească impozitul anual pe profit, potrivit art.35 din Codul fiscal.
5.În prezent, normele metodologice date în aplicarea prevederilor art.26 alin.(2) din Codul fiscal, nu cuprind clarificări legate de înţelesul fiscal al noţiunii de „parte de patrimoniu transferată ca întreg, noţiune utilizată de art.250 1 din Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Aceste situaţii impun o aplicare unitară în ceea ce priveşte recuperarea pierderii fiscale transferate între contribuabilii implicaţi care să asigure eliminarea posibilităţilor de interpretare diferită a acestor reglementări.
Prin noile norme se clarifica noţiunea de „parte de patrimoniu transferată ca întreg” în cadrul unei operaţiuni de desprindere efectuată potrivit legii, precum şi corelarea cu criteriile de apreciere a caracterului independent al unei activităţi economice/ramuri de activitate, cu cele aplicabile acestor operaţiuni potrivit normelor metodologice date în aplicarea art.27 şi 271 din Codul fiscal. Se clarifică modul de recuperare a pierderii fiscale transferate în cadrul acestor operaţiuni, dacă nu este identificată o activitate economică/ramură de activitate independentă.
Aplicarea, începând cu 1 februarie 2013, a sistemului obligatoriu de impunere a veniturilor microîntreprinderilor pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit care îndeplinesc, la 31 decembrie 2012, condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr.8/2013, impune completarea normelor metodologice date în aplicarea prevederilor art.26 din Codul fiscal, cu precizări legate de modul de recuperare a pierderilor fiscale, înregistrate de aceşti contribuabili atât în anul 2013, cât şi în anii anteriori.