Ce informatii trebuie sa contina regulamentul intern?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Regulamentul intern este un document care se întocmește de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților, după caz.

Regulamentul intern cuprinde cel puțin următoarele categorii de dispoziții, potrivit art. 242 din Codul muncii:


a) reguli privind protecția, igiena și securitatea în muncă în cadrul unității;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminării și al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnității;
c) drepturile și obligațiile angajatorului și ale salariaților;
d) procedura de soluționare pe cale amiabilă a conflictelor individuale de muncă, a cererilor sau a reclamațiilor individuale ale salariaților;
e) reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;
f) abaterile disciplinare și sancțiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinară;
h) modalitățile de aplicare a altor dispoziții legale sau contractuale specifice;
i) criteriile și procedurile de evaluare profesională a salariaților.
j) reguli referitoare la preaviz;
k) informații cu privire la politica generală de formare a salariaților, dacă există.

Alte elemente concrete pe care trebuie sa le contina regulamentul intern:

1.Stabilirea conditiilor pentru utilizarea semnăturii electronice, semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate ori a sigiliului electronic al angajatorului, pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului individual de muncă (art. 16 alin.1.2 din Codul muncii).

2.Modalitățile în care urmează să se realizeze verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale ale persoanei care solicită angajarea (art. 29 alin(2) din Codul muncii).

3.Conditiile in care contractul individual de muncă poate fi suspendat în situația absențelor nemotivate ale salariatului (art. 51 alin.(2) din Codul muncii).

4.In absenta contractului colectiv de muncă la nivelul angajatorului – modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum și în cadrul săptămânii de lucru comprimate. (art. 116 alin.(1) din Codul muncii).

5.În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. (art. 134 alin. (1) din Codul muncii).

6.În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. (art. 137 alin.(2) din Codul muncii).

7.Evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern (art. 152 alin (2) din Codul muncii).

8.Durata concediului fără plată se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. (art.153 alin.(2) Codul muncii).

9.Salariul se plătește în bani cel puțin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.(art. 166 alin.(1) Codul muncii).

Obligatii si restrictii

Angajatorul are obligația de a aduce la cunoștința fiecărui salariat prevederile regulamentului intern, în prima zi de lucru, și de a face dovada îndeplinirii acestei obligații.


Aducerea la cunoștința salariaților a prevederilor regulamentului intern se poate realiza:

  • pe suport hârtie sau
  • în format electronic, cu condiția ca, în acest din urmă caz, documentul să fie accesibil salariatului și să poată fi stocat și printat de către acesta.

Efecte juridice

Regulamentul intern își produce efectele față de salariat de la momentul luării la cunoștință a acestuia.
Regulamentul intern se afișează la sediul angajatorului.

Orice modificare ce intervine în conținutul regulamentului intern este supusă procedurilor de informare prevăzute mai sus.

Articole similare

Comentariul tau aici