Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Prin eveniment ulterior datei bilantului se intelege acel eveniment favorabil sau nefavorabil, care are loc intre data bilantului si data la care situatiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere.
In practica, exista doua tipuri de evenimete ulterioare datei bilantului:
1.Evenimente ulterioare datei bilantului care au existat la acea data. Printre aceste evenimente regasim:
– solutionarea ulterioara datei bilantului a unui litigiu care confirma ca o entitate are o obligatie prezenta la data bilantului;
– descoperirea de fraude sau erori care arata ca situatiile financiare anuale sunt incorecte;
– vanzarea stocurilor dupa perioada de raportare;
– reducerile comerciale si financiare acordate, respectiv primite, dupa incheierea exercitiului financiar;
– falimentul unui client intervenit ulterior datei bilantului;
– determinarea ulterioara perioadei de raportare a valorii primelor si a altor drepturi cuvenite angajatilor pentru exercitiul financiar incheiat, daca entitatea are obligatia de a plati aceste sume.
In acest caz, daca situatiile financiare nu au fost aprobate, acestea trebuie ajustate pentru a reflecta evenimentele ulterioare datei bilantului.
2.Evenimente ulterioare datei bilantului care ofera indicatii despre conditii aparute ulterior acestei date. Printre acestea regasim diminuarea valorii de piata a valorilor mobiliare in intervalul de timp dintre data bilantului si data la care situatiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere.
In aceasta situatie, entitatea nu ajusteaza valorile recunoscute in situatiile financiare pentru a reflecta acele evenimente ulterioare datei bilantului.
Atunci cand astfel de evenimente sunt semnificative, entitatea trebuie sa prezinte informatii despre natura evenimentului si o estimare a efectului financiar sau o mentiune conform careia o astfel de estimare nu poate fi facuta. Neprezentarea acestor informatii ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor.
Sa luam exemplul falimentului unui client intervenit la o data ulterioara bilantului.
Falimentul unui client la o data ulterioara bilantului are impact asupra situatiilor financiare incheiate atunci cand se confirma ca la data bilantului exista o pierdere aferenta unei creante comerciale si, in consecinta, entitatea trebuie sa ajusteze valoarea contabila a acestei creanțe.
La data de 31.12.2019, societatea X SRL are o creanta neincasata de 10.000 lei fata de un client. La 01.03.2020, aceasta afla ca respectivul client a intrat intre timp in faliment, procedura fiind inchisa pe baza hotararii judecatoresti.
Situatiile financiare aferente anului 2019 au fost autorizate de consiliul director la data de 15.03.2020, fiind puse la dispozitia actionarilor si aprobate in cadrul adunarii generale a actionarilor la 15.04.2020.
Astfel, este necesara constituirea unei ajustari pentru deprecierea creantei fata de client cu data de 31.12.2019
- Constituirea ajustarii pentru deprecierea creantei fata de client cu data de 31.12.2019 – 10.000 lei
6814 = 491 10.000 lei
Ch. de exploatare Ajustari pentru
privind ajustarile pentru deprecierea creantelor –
deprecierea activelor clienti
circulante