Fundamental exista diferente majore intre pensiile private obligatorii si cele facultative, diferente ce deriva atat din provenienta contributiilor, dar care se regasesc si in structurile de administrare. In acelasi timp, este important de mentionat ca fondurile de pensii obligatorii nu pot administra si pensii facultative – pentru aceasta vor trebui sa infiinteze o societate noua. In ce priveste pensiile private obligatorii – principalii factori care ar trebui luati in considerare la alegerea administratorului sunt:
– nivelul comisioanelor este plafonat prin lege si de aceea majoritatea administratorilor (cu exceptia celor care au in derulare promotii) vor practica comisioane egale. Aceste comisioane sunt:
o comision de administrare suportat din contributie – 2,5% din valoarea contributiilor, comision perceput la intrarea banilor in fond
o comision de administrare lunar – 0,05% pe luna
o comision de transfer (suportat in cazul in care se schimba fondul mai devreme de doi ani de la aderare) – 5% din valoarea activului
– structura plasamentelor fondurilor de pensii obligatorii este stabilita (orientativ) prin lege si implica o politica de investitii defensiva – adica fondurile vor investii preponderent in instrumente financiare cu venit garantat pentru a oferi randamente cat mai sigure.
Astfel, paradoxal, desi nivelul comisioanelor si structura investitiilor este relativ omogena, randamentele fondurilor difera destul de tare – acestea, randamentele istorice, fiind principalele lucruri pe care va trebui sa le luati in considerare cand investiti – intrucat acestea arata abilitatea administratorului de a produce randamente cat mai bune.
Totusi, nu este recomandata schimbarea fondului in primii doi ani de la aderare, intrucat astfel va trebui sa suportati comisionul penalizator de 5% din valoarea activului transferat.
Top cinci randamente fonduri de pensii obligatorii (la 28 februarie 2009):
1) ING Pensii – 11,23 lei activ net unitar
2) AIG Pensii – 10,95 lei activ unitar net
3) VITAL BT AEGON – 10,91 lei activ unitar net
4) INTERAMERICAN – 10,77 lei activ unitar net
5) ARIPI ALLIANZ TIRIAC – 10,76 lei activ unitar net
Tabel comparativ pensii private obligatorii
In acelasi timp, fondurile administrate de PRIMA PENSIE si BANCPOST PENSII au suferit deprecieri au dus valoarea unitatii de fond sub valoarea initiala de 10 lei.
In ce priveste pensiile private facultative, lucrurile sunt putin mai permisive pentru administratori – astfel incat acestia au dreptul sa perceapa comisioane mult mai ridicate – astfel in momentul de fata comisionul de administrare retinut din contributii variaza intre 3% (OTP Garancia) si 5% (comision perceput de AVIVA Asigurari).
De asemenea, si comisionul lunar de administrare poate varia destul de mult de la 0,091%/ luna (comision perceput de ALLIANZ – TIRIAC Pénsie Private) pana la 0,195%/ luna (comision perceput de AVIVA Asigurari). Penalitatea de transfer este in toate cazurile 5% din valoarea activului transferat.
In cazul fondurilor de pensii private facultative trebui sa analizam cu mare atentie si structura orientativa a portofoliului in care vor fi investite actiunele, pentru ca si acest aspect poate sa influenteze randamentul adus de pensia facultativa.